Döntött az Alkotmánybíróság a gyermekvédelminek nevezett népszavazás sorsáról

Úgy néz ki, egyszerre szavazhatunk az országgyűlési választáson és a gyermekek nemváltásáról.

2022. január 6., 14:39

Szerző:

Helyben hagyta az Alkotmánybíróság (AB) a gyermekvédelmi népszavazást, amit a Orbán Vikotr még júliusban jelentett be öt kérdéssel. A népszavazás azóta hosszú utat járt be, az öt kérdésből pedig négy lett. Eredetileg erre az öt kérdésre lehetett volna válaszolni:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A harmadik kérdés viszont a Kúria döntése értelmében kimarad, ugyanis a kiskorúak nemátalakító műtétje nem engedélyezett jelenleg nálunk. Az Országgyűlés pedig november 30-án kiírta a népszavazást, amivel szemben több jogorvoslati kérelem érkezett, legutóbb december közepe-vége fele.

Ezekben született meg a döntés, amelyet az AB egy közleményben tett nyilvánossá. Azzal, hogy az AB megalapozatlannak minősítette a legutóbbi beadványt, már csak a köztársasági elnök döntése szükséges a népszavazás megtartásához.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy nő leadja szavazatát az erzsébetvárosi bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitvatartásáról szóló helyi népszavazáson a Madách Imre Gimnáziumban 2018. február 18-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is érvényben van a Molnál múlt pénteken bevezetett üzemanyagvásárlási korlátozás – válaszolta kérdésünkre a szolgálat. Az után kerestük meg az OMSZ-t, hogy Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, az 50 literes tankolási limit kevés a nagy üzemanyagtartályú és sokat fogyasztó mentőkocsikhoz, a napi többszöri tankolás pedig lassíthatja az amúgy is hatékonysági problémákkal küzdő mentőszolgálatot.

Papírból készült szívószálat hívott vissza a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett felhívásban.