A díszkivilágításon spórolna a főváros

A városvezetés szerint az „ésszerűsítés” négy napnyi közvilágításnak megfelelő energiát jelent.

2022. június 27., 16:47

Szerző:

„A háború egyik eszköze a tankok mellett, a fosszilis energiával való politikai háború” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Energiacsúcs nevet kapó sajtónyilvános egyeztetésen, amin fővárosi cégek képviselői, civil szervezetek és fővárosi politikusok vettek részt – írja a Telex.hu.

Karácsony szerint a főváros nem nulláról indul, mert Budapestnek már van klímastratégiája. A városi cégek és közszolgáltatások energiafelhasználása kapcsán a főpolgármester elmondta, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában az energiakérdés több mint korábban, gazdasági és demokrácia kérdéssé is vált.

„Budapest a klímastratégiája részeként már vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását” – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a közlekedés mellett, a takarékoskodás egyik fontos eleme a közvilágítás, beleértve a díszkivilágítást is.

Tüttő leszögezte, hogy közvilágítás korlátozást nem terveznek, mivel Budapest egy „huszonnégy órás” város. Kevesebb árammal akarják üzemeltetni a közvilágítást, ehhez pedig korszerű lámpákra van szükség. A lámpatestek cseréjét gyorsítanák fel, mivel az új, LED izzók negyven százalékkal kevesebbet fogyasztanak. A program másik eleme a díszkivilágítás, itt viszont azonnali intézkedésekről van szó:

a díszkivilágítás észszerű rövidítése, érdemi megtakarítást hozhat a fővárosnak – ez négy napnyi közvilágításnak megfelelő energiát jelent

 – mondta.

(Kiemelt kép: Adventi díszvilágítás Budapesten, az Andrássy úton 2019. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.