Direkt36: Lantos Csaba is „offshore lovag” lehet

A lap szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszternek 2010 előtt titkos ciprusi offshore cége volt.

2023. november 14., 20:06

Szerző:

A Direkt36-hoz eljutott ciprusi üzleti ügyekről szóló dokumentumok alapján Lantos Csaba Futurmed nevű vagyonkezelő cége 2007-ben vásárolta meg a Bretonhorn Ltd.-t. Az iratokból az is kiderült, hogy Lantos magyarországi cége, a Csemgando Kft. ad 600 millió forintnyi hitelt a Bretonhorn Ltd-nek, amelyet 2012-ig kell visszafizetnie. Nagyjából ygyanekkor a Bretonhorn 500 millió forintot kölcsönöz a tulajdonában álló Futurmed Kft. nevű magyar cégnek, ugyancsak 2012-ig. 

Az oknyomozó portál megkereste Lantost az üggyel kapcsolatban, azonban az energiaügyi miniszter nem válaszolt, így nem derült ki, hogy miért használt ciprusi céget, ahogy az sem, hogy van-e még bármi köze a Bretonhornhoz vagy más ciprusi társasághoz.

A kiszivárgott dokumentumokban egyebek mellett Bajnai Gordon egykori miniszterelnök és Simor András korábbi jegybankelnök ciprusi érdekeltségeiről is szó esik, azonban ezekkel korábban részletesen foglalkozott a sajtó. Lantos nevének felmerülése pedig azért is izgalmas, mert Bajnait és Simort ezekre az üzletekre hivatkozva „offshore lovagozta” Orbán Viktor és a hozzá közel álló médiumok, többek között a Heti Válasz, amelynek tulajdonosa Lantos Csaba volt.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök (k) a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a BYD autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. Balra Vang Csuan-fu, a BYD alapító-elnöke (b), jobbra Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)