Diplomáciai botrányt okozott Novák Katalin Facebook posztja

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.

2023. május 29., 16:23

Szerző:

Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett a csíksomlyói búcsún, amiről folyamatosan be is számolt a Facebook-oldalán. A román külügy szerint a posztban „nem megfelelő nyilvános üzenetek” szerepeltek, és Magyarország bukaresti nagyköveténél fejezték ki tiltakozásukat emiatt.

Egy román lap szerint a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszról közzétett videó verhette ki a biztosítékot, melyet „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” felirattal osztott meg a köztársasági elnök. 

„A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan” – közölte a Mandiner megkeresésére a Sándor-palota azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminisztérium korábban közölte: „teljes mértékben ellenzi” Novák Katalin magyar államfő nyilvánosan megfogalmazott üzeneteit, amelyek a csíksomlyói búcsú alkalmával hangzottak el.

A Sándor-palota a hírre reagálva úgy fogalmazott: 

„A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!”

(Kiemelt képünk: MTI/Sándor-palota)