Olyan parazita tűnt fel a csirkemellben, amit a főzés sem pusztít el
Szakértők szerint a csirke egyes részei – például a tüdeje, feje és farka – veszélyes parazitákat és mérgező anyagokat hordozhatnak, amelyeket a főzés sem pusztít el.
Olyan mérgező anyagok is felhalmozódhatnak a csirkemellben, amelyek még a főzés vagy sütés során sem tűnnek el. A Magyar Hírlap a NEWS.ru cikkére hivatkozva arról számolt be, hogy szakértők azonosították a csirke legveszélyesebb részeit, amelyek elpusztíthatatlan parazitákat hordozhatnak.
A csirkemellet jobb kerülni
A csirke tüdejében olyan paraziták élhetnek, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek – mondta Alekszandr Umnov, az Állami Pedagógiai Egyetem Orvostudományi Karának oktatója. Hozzátette: a csirkefejben szintén felhalmozódhatnak káros anyagok, amelyek a hőkezelés hatására sem semmisülnek meg, így ezek komoly kockázatot jelenthetnek az emberi szervezetre.
Umnov szerint a csirke tüdeje különösen veszélyes, mivel sokféle parazitát és baktériumot tartalmazhat, amelyeket a főzés sem pusztít el. Ugyanezen okból nem javasolt a csirke farkának fogyasztása sem, bármennyire is vonzó lehet egyesek számára. A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a csirke fejében életének során szintén felgyűlhetnek mérgező anyagok, amelyektől a hőkezelés nem szabadít meg.
A csirkemájat is csak módjával
Az orvos ugyanakkor kiemelte, hogy a friss csirkemáj mértékkel fogyasztva kifejezetten hasznos, mivel gazdag rézben, B12-vitaminban és vasban. Ugyanakkor a magas koleszterinszintje miatt nem ajánlott vesebetegségben, gyomorfekélyben vagy gyomorhurutban szenvedőknek, és nem tanácsos három év alatti gyermekeknek sem adni.
A csirkemáj nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint (retinolt), amely kis mennyiségben jótékonyan hat a bőrre és a hajra, de a túlzott bevitel toxikus hatásokat válthat ki. Ennek tünetei között szerepelhet a szédülés, a migrén és az émelygés – tette hozzá összegzésként Alekszandr Umnov.
Egy friss olasz tanulmány szerint ráadásul a heti 300 grammnál több baromfihús fogyasztása jelentősen növelheti a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás kockázatát, különösen férfiaknál.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)









