Covid – Újra kéne oltani a magyarokat

A nemzetközi szakmai testületek szerint frissíteni kell a Covid-19 elleni oltóanyagok összetevőjét, ám egyelőre nem tudni arról, hogy Magyarország milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet az őszi szezonra. A szakma nem ismer adatokat a jelenleg zajló fertőzésekről – írja a Népszava.

2023. szeptember 20., 09:53

Szerző:

Most a 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük a legalacsonyabb – a többi között ez derült ki a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból. A hazai háziorvosok bevonásával készült vizsgálat tanulságait Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója ismertettet az IME járványügyi konferenciáján. A szakember elmondta: a 60 felettiek védettségének becsült értéke „közepesen magas” (56,5 százalék). Összességében viszont kijelenthető, hogy

az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül.

Az oltások megerősítését ajánlja az omikron al-variánsaira frissített vakcinákkal az idei őszi-téli szezonra valamennyi nemzetközi járványügyi szervezet. Az EU szabályozói a múlt hónapban zöld utat adtak a Pfizer és német partnere, a BioNTech frissített COVID-19 vakcinájának, amely az omikron XBB.1.5 változatát célozza meg.

A Népszava próbálta megtudni a magyar járványügyi hatóságtól, hogy lesz-e újabb oltási kampány, illetve hol és milyen vakcinát kaphat a lakosság. Ők a többi között azt írták: „Magyarországon a COVID-19 fertőzések döntő többsége jelenleg sporadikusan (elszigetelten) fordul elő, az új koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható. Az oltás továbbra is kérhető. A koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető.” A lap ezt követően érdeklődött Békássy Szabolcsnál, az alapellátás kollegiális vezetőjénél, ám szerinte a háziorvosok még nem oltanak, mert azt nem indokolja járványügyi helyzet.

Pedig a keddi szakmai fórumon előadást tartó Oroszi Beatrix szerint nincs okunk különösebb lazításra, a világjárvány ugyanis folytatódik. A SARS-COV-2 vírus nagyon változékony és sok szempontból kiszámíthatatlan. Ma már az is egyértelmű, hogy a védőoltás hatása idővel csökken, rendszeresen van szükség emlékeztető oltásra.

„Nem ismerünk járványügyi adatokat a most zajló hazai fertőzésekről, ezért nincs is más lehetőség, mint hogy minden eszközt megragadjunk a kockázatok csökkentésére”

– mondta Oroszi.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy akik eddig nem részesültek alapimmunizálásban, azaz nincs legalább három oltásuk, ideje, hogy pótolják. És ha egyszerre nem is lehet valamennyit most megszerezni, egyetlen oltás is több a semminél. Amint a lapnak elmondta:

jelen pillanatban nincs publikus információja arról, milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet Magyarország a most következő őszi szezonra.

Az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Betegségmegelőzési Járványügyi Központ, az EMA, az amerikai CDC, mint mértékadó nemzetközi szakmai testületek egyaránt azt javasolják, hogy frissíteni kell az oltóanyagok összetevőjét, és már nem érdemes az eredeti vuhani törzs-elleni vakcinával oltani.

(Kiemelt képünk: Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópont helyét jelző felirat a szolnoki Hetényi Géza kórházban 2021. november 14-én. Fotó: MTI/Mészáros János)

A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan kelet felé elvonul, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés.