Bukás szélén az MSZP elnöksége

Belsős információink szerint az utolsó pillanatig kitart Karácsony Gergely mellett a Magyar Szocialista Párt elnöksége. Így a főpolgármester visszalépése után a pártnak – legalábbis a vezetőség szerint – Márki-Zay Pétert kell támogatnia. Karácsony kampányfőnöke mindenesetre már lemondott.

2021. október 8., 13:30

Szerző:

A hódmezővásárhelyi polgármester a 168.hu-n futó Keljfeljancsi című reggeli műsorban kijelentette: a Jobbikot érzi magához ideológiailag a legközelebb. Ennek ellenére az MSZP elnöksége támogatná, szemben a magukat baloldali liberálisként definiáló Demokratikus Koalícióval és Dobrev Klárával.

Több szocialista forrásunk is megerősítette, hogy puccs előtti hangulat uralkodik a párton belül: amennyiben az elnökség tényleg ragaszkodik egy jobboldali politikus támogatásához, úgy felmerül az elnökség alkalmasságának kérdése.

Karácsony Gergely kampányfőnöke, egyben a főpolgármester első számú kommunikációs tanácsadója pénteken bejelentette, hogy lemond minden, Karácsonyhoz kötődő tisztségéről. A lemondás hátterében az állhat, hogy a főpolgármester visszalép az előválasztás második fordulójától Márki-Zay Péter javára – értesült több, egymástól független forrásból a Telex.

A lap megkereste Gál J. Zoltánt, arra kérve, erősítse meg vagy cáfolja az információt, ám Karácsony Gergely stratégiai főtanácsadója elhárította az érdeklődést, mondván: annál többet, hogy nem kommentálja a lemondás hírét, nem tud mondani.

Csütörtök délután a Momentum elnöke, Fekete-Győr András bejelentette: pártja nem Karácsony Gergelyt, hanem Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában, és a Jobbiktól is ezt kérték. A kiszivárgott hírek szerint ezután Karácsony órákon át tárgyalt az őt támogató pártokkal – e tárgyalások során születhetett meg a döntés a főpolgármester visszalépéséről.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.