A nyomozás még tart, de a romeltakarítást máris megkezdték a Böszörményi úton

A szálló por miatt ismét üzletek sora zárt be a XII. kerületben. A rendőrség nyomozása még nem zárult le az ügyben.

2022. július 5., 19:45

Szerző:

A Böszörményi út 22. szám alatti, hatemeletes ház leomlása miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytat nyomozást az I. kerületi Rendőrkapitányság, eközben azonban a ház romjait már elkezdték eltakarítani – tudta meg a 24.hu.

Mint kiderült, az omlás után 11 nappal a Fővárosi Kormányhivatal határozatban engedélyezte a bontás folytatását.

A XII. kerületi épület bontása persze ugyanúgy rengeteg porral jár, ezért a központi területen lévő, volt irodaház körül kedden ismét be kellett zárnia egy sor üzletnek és vendéglátóhelynek. Ráadásul a lappal a rendőrség azt közölte, eddig szakértői véleményeket és tanúvallomásokat kértek be az ügyben, helyszíni szemlét nem tartottak, ezért kérdés az is, meg lehetett-e kezdeni a bontást.

Az omlás után a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat eltiltotta a bontás folytatását, a projektcég pedig közölte az azt végző alvállalkozóval, az Alba Fém Kft-vel, hogy azt a szabályos hatósági vizsgálatok lezárultáig nem is folytathatja. Pokorni a házomlással kapcsolatban kiemelte, eleve csak a szerencsén múlott, hogy abban nem történt személyi sérülés.

A hatósági vizsgálatok most azonban ugyan még nem zárultak le, de a bontás mégis folytatódott, holott nem tisztázott az sem, immár biztonságosak-e annak körülményei. A kormányhivatal a bontást azzal a feltétellel engedélyezte, hogy „a bontási tevékenység idejére a folyamatos tartószerkezeti szakértői irányítást biztosítani kell.”

(Kiemelt kép: Google utcakép a Böszörményi út 22-ről)