Bődületes tempóban terjeszkedik a NER-közeli takarítócég az egészségügyben

A B+N Referencia Zrt. fokozatosan veszi át a kórházakat az eddigi takarítócégektől, a dolgozók egy részét kirúgják vagy kedvezőtlenebb feltételekkel alkalmazzák tovább.

2023. november 29., 10:13

Szerző:

 Az épületek takarításával és karbantartásával foglalkozó B+N Referencia Zrt. bővülése a 24.hu jellemzése szerint még NER-körökben is szédítőnek számít. Az elmúlt négy hónapban 30 kórházban vette át a takarítási feladatokat, 2024 januárjától pedig további 51 vidéki kórházban kezdik meg a takarítást. A kórházi takarítóknak nincs más választása, mint átlépni a cégbe, ha továbbra is takarítóként akarnak ott dolgozni.

A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház takarítóira a lap egy forrása szerint „felmondást erőltetnek”. Az érintettek között az terjed, hogy december 31-én 220 takarítótól válnak meg, hogy aztán január elsején átvegye őket a B+N Referencia Zrt. Több dolgozó attól tart, hogy az új szerződéssel előnytelenül változnak a munkafeltételek. Elképzelhető, hogy kirendelhetők lesznek más kórházakba, ahol éppen munkaerőhiány van.

Nem csak a takarítást, az üzemeltetést is átveszik

A fővárosi kórházakban és azok vidéki telephelyein 2023. július 1-jén kezdték meg a szerződésben rögzített feladatok ellátását, a vidéki központú kórházakban pedig 2024. január 1-jén kezdik meg tevékenységüket, ez 61 intézményt érint. A cégnek jelenleg egyedüli részvényese Kis-Szölgyémi Ferenc, aki egy időben Simicska Lajos üzleti körével birtokolta közösen a vállalatot.

A 24.hu cikke szerint Orbán Viktor és Simicska Lajos összeveszése után Kis-Szölgyémi nevére került a teljes vállalat, ami tíz év alatt 158-szor szerepelt sikeresen közbeszerzéseken: 2012 óta összesen 608 milliárd forint értékben húzhatott be állami megrendeléseket.

Az egyszemélyes tulajdonos számára a csoport jelentős osztalékot fialt, az éves beszámolókban ezen a címen 2021-ben 2,8 milliárd, 2022-ben 9,5 milliárd forint szerepel.

(Képünk illusztráció / Pixabay)