Hoppá: brutálisan csökkennek az üzemanyagárak

Az ünnep után jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak.

2024. augusztus 21., 09:59

Szerző:

A holtankoljak.hu információi szerint jelentősen csökkennek az üzemanyagárak: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül csütörtöktől kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutasok. Az, hogy ez a kiskereskedelmi árakban mekkora mértékkel kerül érvényesítésre, augusztus 22-én kiderül. Jelenleg az alábbi átlagárakon tankolhatunk (2024.08.21-én):

95-ös benzin: 612 Ft/liter

Gázolaj: 613 Ft/liter

Idén már 126 milliót költöttek üzemanyagra a parlamenti képviselők

Több mint 126 millió forintot költöttek üzemanyagra az adófizetők költségére a parlamenti képviselők.

Nem mindenhol számítanak az üzemanyagárak

Az országgyűlési képviselők idén sem spórolnak az üzemanyaggal, július 31-ig már több mint 126 millió forintot költöttek benzinre az adófizetők költségére, derül ki a Népszava cikkéből. 

A csúcstartó 

Mint írják 2024. július végéig 119 képviselő használta az üzemanyagkártyáját, ebből 44 ellenzéi, míg 75 kormánypárti politikus. Az összes költést tekintve az ellenzékiek 37,2 millió forintot költöttek, míg a fideszes és KDNP-s politukusok közel 90 millió forintot autóztak el. Az adatok ismeretében elmondható, hogy a legtöbbet a fideszes Hörcsik Richárd tankolt, ő ugyanis már több mint 2,7 millió forintot költött üzemanyagra. Persze azt azért hozzá kell tenni, hogy Hörcsik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselőjeként messze van Budapettől, így értelmeszerűen sokat autózhat. A Blikknek tavaly azt mondta évente úgy 76-90 ezer kilométert vezet. Egyébként évek óta ő a csúcstartó, tavaly közel 5 millió forintot autózott el. 

A feltörekvő

A második helyen a szintén fideszes Bánki Erik végzett, aki 2,4 millió forintot tankolt eddig el. Esetében érdekesség, hogy idén hét hónap leforgása alatt többet költött üzemanyagra, mint 2023-ban összesen, amikor is 2,3 millió forintot autózott el. A NAV által havonta kiadott benzinárak héthavi átlaga egyébként 608 forint, a benzines autók átlag fogyasztása pedig 100 kilométerenként 7,89 liter. Ezek alapján pedig egyszerűen ki lehet számolni, hogy Bánki Erik havonta átlagban 7123 kilométert vezet, ami naponta úgy 237 kilométert jelent. 

A bronzérmes

A bronzérmet Kósa Lajos húzta be a tankolási költségek terén. Hajdú-Bihar 1.számú választókerületének országgyűlési képviselője 1,9 milliót költött eddig, ami havi 5800 kilométerre elég, ez nagyjából napi 200 kilométernek felel meg, írja a lap. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)