Az ellenállás és visszatetszés cseppet sem fékezi Orbán Viktort

Orbán Viktor nyomást gyakorol a bankokra, aláássa a piacgazdaságot, ezzel akarja bebiztosítani jövőre az újraválasztását – írja az osztrák Focus című hetilap Európa Szutyokmatyija című cikkében.

2013. október 14., 17:41

Az Erste egyik leányvállalatának vezetője a magyar üzleti kilátásokról csak annyit mond: nehéz ügy. A Drogeriemarkt elnöke pedig úgy értékeli, hogy az ország jó ideje recessziót ál át, de magához fog térni. Bankárok ugyanakkor a szájuk elé tett kézzel úgy sóhajtanak fel: „Őrület, ami Magyarországon történik”. De az ellenállás és visszatetszés cseppet sem fékezi Orbán Viktort: vígan reformál tovább. Terve páratlan az egész unióban: az ipart és a kézműipart támogatják, a bankok és a szolgáltató cégek életét megnehezítik. Napirenden vannak az állami beavatkozások.

A hangvétel érdes: lásd Lázár János kirohanását Csányi Sándor ellen, amit a bíróság helyénvalónak talált. A Valutaalapot kitessékelték, a hajléktalanokat kitiltják éjszakára a szabad ég alól. Az ORF budapesti tudósítója, aki könyvet írt a magyar politikáról, több mint sajátságosnak nevezi, hogy egy voltaképpen konzervatív kormány jellegzetesen szocialista gazdasági eszközöket alkalmaz. Richter Sándor, a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézetének szakértője rámutat, hogy az energiaszektorban máris gyorsan csökkennek a befektetések.

Pedig ha így megy tovább, alacsony rezsi ide vagy oda, hamarosan települések borulhatnak sötétbe. Orbán különösen a bankokkal kerül összetűzésbe, ami Richter szerint lehetetlenné teszi az ágazat zavartalan működését. A budapesti osztrák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa pedig arra figyelmeztet, hogy ha minden jelzáloghitelt egyszerre kell átváltani, attól összeomlana az egész bankrendszer. És nem mellesleg a forint is erősen meggyengülne. Az ország azonban az öntörvényű irányvonal ellenére lassan kilábal a visszaesésből, bár a javulás főleg a német leányvállalatok kivitelének köszönhető. A fogyasztás azonban gyenge, megroggyant a lakásépítés és a bankok alig-alig adnak kölcsön. Magyarországnak hatalmas hazai és külföldi befektetésekre lenne szüksége a tényleges fellendüléshez, ilyenre azonban nincsen kilátás.