Árstop: a Tesco brutálisat lépett

Az online árjegyzék szerint az árstop után egyszerűen eltüntették a kiszálljtásos készletből a tojást, nem lehet rendelni.

2022. november 12., 14:52

Szerző:

Egyszerűen eltűnt a Tesco online kiszállításos árjegyzékéből a tojás az árstop-rendelet után. A Portfolio.hu munkatársai többször próbáltak rákeresni, hogy kosárba rakva rendeljenek a szerdától rögzített árú termékből, de csupán Kinder tojást, kaszinótojást, vagy tojásos száraztésztát adott volna nekik az online rendszer.

A tojás mint kategória ugyancsak eltűnt az internetes kínálatból. A Pénzcentrum szerkesztőségébe beküldött fotó tanúsága szerint pedig az áruházban is korlátoznák a tojásvásárlást: mindössze egyetlen dobozt engedélyeznének naponta vásárlóként.

Ahogyan a fotón ábrázolt szöveg fogalmaz: „az élelmiszerár-szabályozásról szóló rendeletben meghatározott termékekből áhztartásonként egy vásárlás alkalmával maximálisan megvásárolható mennyiség (...) 10 darabos M tojás – 1 doboz vagy 30 darabos M tojás – 1 tálca, vagy 6 darabos M tojás – 1 doboz, vagy 10 darabos L tojás – 1 doboz, vagy 30 darabos L tojás – 1 tálca.”

Így tehát egyetlen doboz vagy tálca, és maximum 30 darab L-méretű tojás vihető el naponta az üzletből. Arról a portáloknak nincs információja, hogy csak néhány boltban, vagy általánosan vezették-e be a korlátozást.

(Kiemelt kép: Tojások a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az előző napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)