Adakozásból dobták össze negyven tüntető diáknak az 50 ezer forintos rendőrségi bírságot

2018. március 27., 21:39

Szerző:

Néhány nap alatt kétmillió forint érkezett a Diák Vagyok Mozgalom felhívására azoknak a tüntető diákoknak, akiket rendőrségi bírsággal sújtottak a Független Diákparlament február 23-i tüntetése miatt. Ez azt jelenti, hogy 40 diák adakozásból fizetheti ki a büntetést – árulta el az ATV-nek a mozgalom két vezetője, Tarnay Ábel Kristóf és Gyetvai Viktor.

Fotó: Merész Márton

A rendőrségi bírságot – amelyet a közlekedési szabályok kisebb fokú megszegése miatt kezdtek el szórni – azok a diákok kapták, akik a két tüntetés után spontán demonstrációba kezdtek. Bár a szervezők kérték, hogy a február 23-i tüntetés hivatalos vége után senki ne kezdjen jogszabályba ütköző magánakciókba, néhányan ennek ellenére szervezetten vonultak el a Kossuth térről, és másokat is erre buzdítottak, annak ellenére, hogy nem vállalták ennek jogi felelősségét. A mozgalom így is szolidaritást vállalt velük, és létrehozott egy pénzügyi alapot, amelyre felajánlásokat várnak. 

Alapítvány a Tanszabadságért

Számlaszám: 10918001 00000101 56590018 (Unicredit Bank), SWIFT kód: BACXHUHB

IBAN: HU83 1091 8001 0000 0101 5659 0018

Közlemény: Diákok bírsága

A mozgalom szerint a bírság összege aránytalanul magas, de elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a vonulás a sajtó a helyszínről tudósító munkatársait is igazoltatták és megbírságolták. Ez szerintük a sajtószabadság elleni  elleni támadás volt. 

A megbírságolt diákokért kiállt a Társaság a Szabadságjogokért is, a jogvédő szervezet irányításával az érintettek fellebbezést nyújtanak be a büntetésről szóló döntés ellen. Ennek során a büntetés mérséklése a cél, a mozgalom jogászai szerint a teljes eltörlésre nem lehet számítani.

A mozgalom szervezői egy Facebookon megjelent közleményben azt is jelezték, hogy a gyűjtést folytatják, ha pedig marad pénz az adományokból, azt a tüntetéssorozat folytatására fordítanák.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.