A Szputnik V és az AstraZeneca is megkapta az ideiglenes alkalmazási engedélyt az OGYÉI-től

Az engedély hat hónapig érvényes és további hat hónappal meghosszabbítható.

2021. január 22., 13:06

Szerző:

Ideiglenes gyógyszer alkalmazási engedélyt adott ki az orosz Szputnik V oltóanyagra az Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A döntést bő két hónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció előzte meg.

Az intézet az orosz vakcina mellett engedélyezte az AstraZeneca vakcina itthoni használatát is, így az Európai Unióban először Magyarország kezdheti el az AstraZeneca vakcinájával az oltásokat. Az angol hatóságok megvizsgálták a készítményt, amelyet biztonságosnak és hatékonynak ítéltek, így nem volt szükség további vizsgálatra. 

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában elmondta, amíg nem lesz nagymértékű átoltottság a társadalomban, addig minden bizonnyal maradnak a korlátozások. Szijjártó Péter külügyminiszter délutáni sajtótájékoztatóján Moszkvába már bejelentette, egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió vakcinát rendeltek az orosz Szputnyik V vakcinából.

(Index

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.