A Kúria kimondta, hogy törvénysértő volt a kettős állampolgárok szervezett szavaztatása

2018. április 24., 17:26

Szerző:

A Hír TV Célpont című műsora a választás után adta le riportját, amiben azt mutatták be, hogy szervezett hálózat szállította az ukrán-magyar kettős állampolgárokat Ukrajnából a szabolcsi településekre. A fiktív magyar lakcímmel rendelkező állampolgárok a határ menti kistelepüléseken szavaztak. A Kúria döntése szerint ez jogsértő volt, mégsem semmisítik meg a szavazatokat – írja a 444.

A Célpont stábja beszélt Kilb Józseffel, az ukrajnai Tiszaújlak korábbi polgármesterével is, aki saját embereivel majdnem ezer embert szállított a Fidesznek. Ő csak egy volt a sok intéző közül.

 

Az MSZP-Párbeszéd beadta a választási bizottsághoz a riportot, kérte a kérte a jogszabálysértés megállapítását, a Fidesz eltiltását a jogsértésektől, valamint Sonkád, Fülesd, Milota, Csaholc, Kispalád, Botpalád és Zsarolyán településeken a választás eredményének megsemmisítését és megismételt szavazás elrendelését.

A kifogást elutasította a helyi választási bizottság és az NVB is. Például azért, mert a nagyrészt rejtett kamerás felvételekkel dolgozó riport „nem tartalmazza a gépjármű forgalmi rendszámát, a vezető személyét, továbbá, hogy hány alkalommal konkrétan mely személyeket és hová, milyen céllal szállítottak”.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmet azonban részben jogosnak találta, és kimondta, hogy 

az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása törvénysértő volt.

A bíró megállapította, hogy a szállítás szervezettségéhez nem fért kétség. A bíróság ezzel elismerte, hogy a szavazásra történő szervezett szállítás, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény. Ennek ellenére nincs szükség megismételt szavazásra az érintett településeken, mert a Kúria szerint a szavazás megismétlésének elrendeléséhez szintén nincs elég bizonyíték, az alapelvek sérelme pedig nem elég ehhez.

Amint azt megírtuk, az RTL Klub Házon kívül műsora is forgatott filmet arról, hogy Fidesz-szavazókkal duzzasztották fel a határmenti falvakat. Nem csak az ukrán határ, hanem a szerb határ mentén is.