A külügy megmondta: jóban vagyunk a tatárokkal

Nem értették az ellenzéki politikusok, miért fogadja Orbán Viktor a tatárföldi elnököt, hát válaszolt a külügy.

2023. szeptember 6., 13:38

Szerző:

Magyar Levente szerint Magyarország és a Tatár Köztársaság között

„hagyományosan jó együttműködés van. Igaz ez a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra területére egyaránt. A Tatár Köztársaság elnöke ezen területeken folytatott – kölcsönösen előnyös – együttműködésünk fejlesztéséről tárgyalt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel” 

– közölte a külügyi tárca parlamenti államtitkára annak apropóján, hogy több ellenzéki képviselő is furcsállta, hogy a kormányfő fogadja Rusztam Minnyihanov tatár elnököt – írja a 24.hu.

Ungár Péter egész pontosan arra volt kíváncsi, hogy Rusztam Minnyihanov valóban tárgyalt-e külön Budapesten a török elnökkel és a katari emírrel egy olyan megállapodásról, amely Ukrajna kizárásával gyorsítaná fel az Afrikába irányuló gabonaexportot, és egy esetleges megállapodás esetén milyen szerepe lenne a folyamatokban a kormánynak? 

Rusztam Minnyihanov volt az EU-ba látogató legmagasabb rangú orosz tisztviselő – a vezetőt az Egyesült Államok feketelistára tette – emlékeztetett Vadai Ágnes, aki hozzá tette, hogy a tatárföldi elnök erőszakos és háborús bűncselekménynek minősülő gyermek-deportálás gyanújában áll. 

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 19-én kétoldalú megbeszélést folytatott Rusztam Minnyihanovval. Az eddig közösen elért eredményekre támaszkodva a lehetséges ágazatokban, például a mezőgazdaságban készek vagyunk folytatni az együttműködést. A szankciók, a politikai nehézségek ellenére az Oroszországban jelenlévő magyar cégek keresik tevékenységük bővítési lehetőségeit – hangzott el a tárgyaláson az MTI szerint. 

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Rusztam Minnyihanovot, a Tatár Köztársaság vezetőjét a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)