A DK: a Fidesz 2-3000 forintért ukrán nyugdíjasokat bérel, hogy választási csalást kövessen el

Ukrán állampolgárok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2010 óta nagy számban létesítenek fiktív lakcímet.

2021. október 16., 21:53

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) továbbra is kitart amellett, hogy meg kell szüntetni az „ukrán nyugdíjbizniszt" – mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője szombati online sajtótájékoztatóján. 

Az ellenzéki politikus szerint ukrán állampolgárok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2010 óta nagy számban létesítenek fiktív lakcímet, majd kihasználva egy korábbi magyar-szovjet egyezmény rendelkezéseit, az egykori Szovjetunióban és Ukrajnában szerzett szolgálati, biztosítási időre hivatkozva, időnként hamis dokumentumokkal az ukrajnainál jóval magasabb magyarországi nyugdíjat vesznek igénybe.Ennek összege a 2-300 ezer forintot is eléri, és emellett igénybe veszik a magyar egészségügyi ellátást is, de Magyarországon egy percet sem dolgoztak – jegyezte meg. Felidézte, hogy 2009-ben az akkor hivatalban lévő kormány megkezdte az egyezmény felmondásának előkészítését, de ezt Orbánék 2010 óta nem lépték meg –írja az MTI.

Arató Gergely elképesztőnek nevezte, hogy a kormány „politikai érdekből ukrán nyugdíjasoknak osztogat" 2-300 ezer forintot, miközben a magyarországi nyugdíjasokat „a választások előtt kampányszerűen adott juttatásokkal próbálja odaédesgetni". Kijelentette: a 2022-es választás után, a Dobrev Klára vezette demokrata kormány fel fogja számolni ezt a visszaélést. Megjegyezte azt is: a Fidesz gyaníthatóan sorozatos választási csalásra használja fel a rendszert, ezt a kampánymigrációt használja fel arra, hogy erősítse a pozícióit.

(Kiemelt képünk: illusztráció Fotó: Shutterstock)