A delta-variáns jó eséllyel már itt van, akár nyáron beüthet a negyedik hullám

Bőven van még mozgástere a vírusnak.

2021. július 22., 11:47

Szerző:

„Fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus. A legokosabb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb vakcina által immunizálódunk” – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

„ A világ döntő többsége még a közelébe se került a normális átoltottsági szintnek, az emberek jó része még nem fertőződött át, szóval bőven van még mozgástere a vírusnak, és ez az, ami kibillentheti a szezonalitást” – magyarázta a szakember. Mint mondta, nagyon terjed a delta-variáns, és nagyon nagy a statisztikai esélye, hogy előbb-utóbb létrejön egy, a vírus számára jobb tulajdonságokkal bíró újabb variáns.

Amikor megkérdezték tőle, hogy a delta mikor érhet Magyarországra, azt felelte, hogy jó eséllyel már itt van.

„Látjuk Nyugat-Európában, hogy ívelnek fölfele a görbék, miért maradnánk mi ki ebből, amikor az előtte lévő járványhullámokat is pontosan ugyanígy elszenvedtük. Most is erre számítunk, és egyre több jel utal arra, hogy ez akár már a nyáron bekövetkezhet” – figyelmeztetett Kemenesi Gábor.

(Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő orvos és ápolók egy oxigénellátást segítő helmet sisakot helyeznek fel egy betegre a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron, 2021. április 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)