Orbán Viktor egyetlen éjszaka alatt kétszer is elköltött 865 millió forintot

Tegnap éjjel Orbán Viktor egy meglepő kormányhatározattal jelentkezett.

2024. február 9., 17:16

Szerző:

Orbán Viktor tegnap éjszaka kifejezésre juttatta a legfrissebb Magyar Közlönyben, hogy a kormányzat teljes mértékben egyetért azzal, hogy az egyébként kiemelt nemzetközi sportrendezvénnyé nyilvánított 2024-es szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság megrendezéséhez további kormányzati intézkedések elengedhetetlenek – írta meg az economx.hu.

Ennek értelmében először megállapított a Magyar Lovassport Szövetség számára a juttatások tekintetében igénybe vehető 8 580 000 forint értékű adómentességet. 

Ezt követően felszólította a pénzügyminisztert, Varga Mihályt, hogy – a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal bevonásával – a négyesfogashajtó világbajnokság megrendezésére gondoskodjon legfeljebb 865 974 821 forint forrás biztosításáról a magyar költségvetés terhére.

Orbán Viktor telefonon hívta Rogán Antalt

A miniszterelnök Rogán Antalt telefon is felhívta azzal, hogy a rendezés szerinti feladatok ellátása érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal útján – létesítsen támogatási jogviszonyt a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, mint kedvezményezettel 865 542 050 forint összeghatárig.

Amint az a cikkből kiderült, még Lázár János is kapott feladatot 2024. augusztus 31-ei hatállyal,  hogy az építési és közlekedési miniszter a sportesemény megszervezéséhez kapcsolódó útfelújítási munkákat a rendelkezésre álló források terhére megvalósítsa.

Hogy ezt fogja az egyébként is gyenge lábakon álló költségvetés bírni, nehéz megjósolni, de az tény, hogy a legfrissebb inflációs adatok szerint 2024. januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Szilvásváradi Négyesfogashajtó Világbajnokság

Második alkalommal adhat otthont Szilvásvárad a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak. A Világbajnokságot 2024. szeptember 4-8. között rendezik meg a Lipicai Lovasközpontban. 

Először 1984-ben rendezték meg Szilvásváradon ezt a bajnokságot. Így a két verseny között pontosan 40 év telt el. A négyesfogathajtó krémje versenyzik majd a kategória legrangosabb címéért. 2021-ben és 2022-ben Szilvásvárad volt a házigazdája az FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, valamint az elmúlt években számos sikeres CAI2*-os és 3*-os versenynek.

Az idei évben a nemzetközi versenyt július 13-16 között rendezik a nyitott 3*-os egyesfogatoknak és kettesfogatoknak, valamint 3*-os négyesfogatoknak. 

(Kiemelt képünkön: A holland IJsbrand Chardon ünnepel, miután világbajnok lett a négyesfogathajtó-világbajnokságon Beesdben. Fotó: AF/ANP/ROBIN UTRECHT AFP/ANP)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.