Olcsó és gyors recept: rakott tészta 20 perc alatt

A rakott tészta egy igazi jolly joker, ha nincs sok idő a főzésre, de finom, laktató és meleg étel kell az asztalra.

2025. szeptember 28., 08:00

Szerző:

Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor kevés az idő, de jó lenne valami tartalmas, meleg ételt az asztalra tenni. Ilyenkor igazi mentőöv lehet egy villámgyors rakott tészta, amely mindössze 20 perc alatt elkészül.

Ez a recept ideális hétköznapi vacsorához vagy akár hétvégi ebédhez, amikor nincs kedvünk órákat a konyhában tölteni, mégis szeretnénk valami házias, laktató fogással megörvendeztetni a családot.

Rakot tészta 20 perc alatt

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 30 dkg penne vagy fodros kocka tészta
  • 25 dkg darált hús (sertés, csirke vagy marha ízlés szerint)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl sűrített paradicsom
  • 1 dl főzőtejszín
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista vagy mozzarella)
  • só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
  • kevés olaj a pirításhoz

Elkészítés:

Elsőként tegyük fel a tésztát főni sós vízben. Amíg rotyog, kevés olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk, amíg kifehéredik. Ezután keverjük bele a sűrített paradicsomot és a tejszínt, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, majd hagyjuk néhány percig összeforrni.

A közben kifőtt tésztát szűrjük le, és keverjük össze a paradicsomos-húsos szósszal. Az egészet öntsük át egy hőálló tálba, szórjuk meg bőven reszelt sajttal, majd tegyük a sütőbe 5–7 percre, amíg a sajt szépen megolvad és aranyszínűvé válik.

Egyszerű hozzávalók, fenséges íz

A villámgyors rakott tészta előnye, hogy nem igényel bonyolult hozzávalókat: mindent megtalálunk egy átlagos kamrában vagy hűtőben. Az elkészítési ideje rövid, így ideális megoldás, ha hazaérkezünk a munkából és gyorsan szeretnénk meleg vacsorát az asztalra varázsolni. Ráadásul könnyen variálható: a darált hús helyett tehetünk bele zöldségeket, például cukkinit vagy gombát, a sajt pedig lehet füstölt vagy akár vegán változat is.

Nemcsak gyors és finom, hanem laktató is

Az olvadt sajt, a krémes szósz és a puha tészta együtt igazi komfortételt alkot, amit a gyerekek éppúgy szeretnek, mint a felnőttek. Ráadásul másnap is jól melegíthető, így akár előre is elkészíthetjük, ha tudjuk, hogy húzós nap vár ránk.

(Fotó: Pexels)