A pszichológusok megfejtették a gyorshajtás okát

A gyorshajtás Magyarországon már-már népbetegség.  Van, aki azt mondja, csak a forgalom ritmusát követi, van, aki szerint a bizonytalan vezetők nem tudják csak elviselni a sebességet. A pszichológusok most feltárták, mi áll a gyorshajtás lelki hátterében.

2024. augusztus 28., 16:04

Szerző:

A gyorshajtás okaira mindenkinek van egy teórája, de leginkább a gyorshajtóknak vannak elméletei, miszerint ők tudnak vezetni, szemben azokkal a tötypörgőkkel, akiket lendületesen ki kell kerülni, mert különben lelassítják az egész forgalmat. Persze mindenkivel megesik, hogy siet, ezért a gázpedálon felejti a lábát, ám a pszichológusok szerint vannak olyan okok, amik óhatatlanul mindenkire hatnak.

A gyorshajtás nem csak azért csábító, mert késésben vagyunk

The Conversation pszichológus szakértőket kérdezett meg arról, miért hajtanak az emberek gyorsabban a kelleténél, akár a testi épségüket is kockáztatva.

A pszichológusok szerint a gyorshajtás egyik oka a tévhitekben rejlik. Talán az egyik legnagyobb mítosz a gyorshajtással kapcsolatban, hogy rengeteg időt spórolhatunk vele. Valójában a járművezetők túlbecsülik, hogy mennyi időt takarítanak meg a gyorsabb vezetéssel. Végeztek egy vizsgálatot, amely során globális helymeghatározó rendszereket szereltek a résztvevők autóiba. A sofőrök átlagosan csak heti (!) két perc utazási időt takarítottak meg azzal, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtottak.

A statisztikák szerint gyorshajtásban visszaesők nagyobb valószínűséggel férfiak, fiatalabbak vagy korábban balesetben érintettek.

A tévhitek mellett a személyiségjegyeknek is meghatározó szerepe van a vezetési stílust illetően. Azok a járművezetők, akik hajlamosak az impulzusok hatására cselekedni, és változatos „izgalmas” élményeket keresnek, vagy azok, akik hamarabb dühbe gurulnak vagy agresszívak, szintén nagyobb valószínűséggel száguldoznak. Ez azért van így, mert ezek a személyiségjegyek általában véve, és nem csak a volán mögötti kockázatos viselkedéshez kapcsolódnak. Akinek lételeme az adrenalin, az az utakon is olyan döntéseket hoz, amivel eléri a vágyott adrenalin-löketet.

Ráadásul a gyorshajtók magát a gyorshajtást is társadalmilag elfogadhatónak tartják, és nagyon valószínű, hogy olyan barátaik vagy családtagjaik vannak, akik szintén gyorshajtanak. Ezek a vezetők nem érzik kockázatosnak a gyorshajtást, és nem aggódnak amiatt, hogy esetleg elkapják őket. Hasonlóképpen vélekednek a gyorshajtást tervező járművezetők is. Úgy gondolják, hogy a gyorshajtás társadalmilag elfogadható, és kicsi az esélye annak, hogy elkapják őket vagy balesetet szenvednek.

A gyorshajtás másik fontos tényezője az, hogy mi történik éppen, a sofőr éppen mire figyel vagy hogyan érzi magát. Nyomasztóvá válhat, ha késésben vagyunk, vagy éppen az autóban ülők vitatkoznak egymással, de a gyorshajtás lehet válaszreakció azokra a fusztráló helyzetekre is, amik azelőtt érték a sofőrt, hogy autóba ült. 

Egészen kis sebességtúllépés is súlyos következményekkel járhat

Már az is veszélyezteti az ön és utasai, valamint az úton közlekedők biztonságát, ha csak egy kicsit is lenyomja a gázpedált.

Például egy 60 km/órás zónában a megengedett sebességhatár minden 5 km/órás túllépésével megduplázódik a sérüléssel vagy halállal járó baleset kockázata.

Így kerülheti el a gyorshajtást

Az alábbi pontok betartásával nagy eséllyel elkerülhető, hogy az ember gyorshatóvá váljon. Nem csak a büntetési tételek elkerülése, de a testi épségünk, és a többi közlekedő testi épségének védelme miatt is érdemes betartani a sebességhatárokat. 

  • tervezze meg az útvonalát, és hagyjon több időt a váratlan késések miatt
  • tervezzen szüneteket, ha hosszú az út. Ez segít csökkenteni a fáradtságot és a frusztráció lehetőségét.
  • ha lehetséges, telefonáljon előre, ha késni fog.
  • vegye figyelembe a baleseti kockázatokat, és a gyorshajtással járó balesetekben a súlyos sérülések nagy valószínűségét.
  • legyen tisztában azzal, hogy a sebességellenőrzés általában megnövekszik az ünnepek alatt, és „bárhol, bármikor” előfordulhat.
  • használja az autója vezetőtámogató rendszereit. Ezek segítenek csökkenteni a gyorshajtás kockázatát.
  • kezelje a vezetés közben fellépő fusztrációját, gondolja át a helyzetet, és kérdezze meg magától, hogy mennyit számít, ha késik.
  • összpontosítsa figyelmét, és helyezze előtérbe saját, utasai és más közlekedők biztonságát, illetve a gazdaságosságot (a sebességkorlátozás betartása kevesebb üzemanyagot fogyaszt).
  • legyen tudatában annak, hogy az autóba való beszállás előtti érzései valószínűleg befolyásolják vezetési szokásait.

Ne feledje, mindenkit hazavárnak! 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)