40 év felett ezek a leggyakoribb a nőgyógyászati problémák

A leggyakoribb nőgyógyászati problémák közé tartozik a mióma, a ciszta vagy a polip kialakulása, de ezeken túl számos testi tünettel kell a középkorú nőknek szembenéznie.

2024. július 30., 15:44

Szerző:

A 40 felett elinduló hormonális változások egyes esetekben az első lépések lehetnek bizonyos állapotok felé. Ilyen lehet a perimenopauza, majd a menopauza, a medence szerveinek süllyedése, a csökkenő izomtónus, az inkontinencia vagy a medencében kialakuló krónikus gyulladások. Ugyanakkor más nőgyógyászati problémák is felmerülhetnek – hívja fel a figyelmet az Egészségkalauz. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész a témával kapcsolatban összefoglalta, mit tehetnek a középkorú nők az egészségük megőrzéséért.

40 év felett több tényezőre is figyelni kell a nőgyógyászati problémák elkerüléséhez

Miómák: ezek a többnyire jóindulatú daganatok gyakrabban alakulnak ki 40 fölött a méhben.

Polipok: ezek az sejtburjánzások a méhben és a méhnyak nyálkahártyájában is megjelenhetnek.

Hüvelysorvadás: a hüvelyi atrópia a csökkenő ösztrogénszint következménye lehet, ami miatt a hüvely falai elvékonyodhatnak, kiszáradhatnak, begyulladhatnak.

Petefészek ciszták: ha ennek a lehetősége merül fel, mindig vizsgálni kell, nem endometriózisról van-e szó, bár ez utóbbi betegség jellemzően fiatalabb korban indul.

Szexuális úton terjedő betegségek: a csökkenő hormonszintek miatt elvékonyodó hüvelyfal hajlamosabbá tehet a sérülésekre, ami pedig utat nyithat az akár szexuális úton terjedő fertőzések előtt.

„Mindezeken túl 40 felett még nem szabad megfeledkezni a védekezés fontosságáról sem, hiszen nem ritka ilyen korban egy-egy nem tervezett terhesség” – hangsúlyozza Józan doktornő, hozzátéve, hogy 45-50 felett pedig már az olyan, nem nőgyógyászati jellegű betegségek ellen is fontos lépéseket tenni, mint a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek.

A fentiek ismeretében egyértelmű, hogy  tünetek esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, másrészt tünetmentesen is elengedhetetlen a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)