Imádják a külföldiek ezt az olcsó magyar ételt
Minden magyar étel különleges és finom lehet a turistáknak, de van egy olcsó és egyszerű ínyencség, amit nem lehet nem szeretni.
Amikor külföldiek érkeznek Magyarországra, az egyik legnagyobb gasztronómiai élményük a hagyományos magyar konyha felfedezése: gulyás, töltött káposzta, palacsinta. De van még egy magyar étel, amit imádnak a turisták, ez pedig a lángos.
A lángos Magyarország egyik ikonikus utcai étele, amely nagyon jól tükrözi azt, amit sokan az „igazi” magyar gasztronómiáról elképzelnek: egyszerűség, robosztus ízek és rendkívül laktató, ezért könnyű megszeretni.
Ez a magyar étel megérdemelten lett hungarikum
A lángos hagyományosan kenyértészta-maradékból készült, amit először a kemencés kenyérsütés után kapartak ki a tálból, hogy ne vesszen kárba, majd ezt sütötték ki a láng közelében, ez adja a nevét is. Mostanra viszont olajban sütik, és az alapja főleg liszt, víz (vagy tej), élesztő, só, de némi cukor is lehet benne. A Hungarikumok Gyűjteményébe 2023-ban került be a lángos, turizmus-és vendéglátási kategóriában.
Hungarikummá nyilvánítása fontos pillanat volt, ekkor ismerték el hivatalosan , a lángos nem pusztán népszerű hazai étel, hanem kulturális érték is, hozzátartozik az országimázshoz, gasztronómiai turizmushoz és a helyi identitáshoz.
Miért imádják a külföldiek a lángost?
Az egyik nagy előnye, hogy utcai ételként könnyű hozzáférni: piacokon, strandokon, vásárokon, turisták által látogatott helyszíneken, tehát szinte mindenhol ott van. Olcsó és finom, erős ízvilága miatt aki egyszer megkóstolta, sosem felejti el.
A lángos ráadásul nagyszerűen variálható, ha valakinek nem tetszik a sajtos, tejfölös, fokhagymás változat, pakolhat rá halas, paradicsomos, pörköltes feltétet, de a nutella is felbukkan a merészebbek körében.
Van olyan magyar étel is, amitől rosszul vannak a külföldiek
Bár a lángos általában nagy sikert arat a turisták körében, vannak olyan magyar ételek, amik ennél jóval megosztóbbak. Ilyen például a pacalpörkölt a maga jellegzetes illatával, ízével és állagával. De van két másik magyar étel is, amitől frászt kapnak a turisták, ezekről itt írtunk.
(Fotó: Pexels)









