Lasszi: az ayurvéda ínycsiklandó finomsága

A forró napok egyik legfinomabb csemegéje a lasszi, ez az ayurvédikus, hűsítő gyümölcsös joghurtital. Persze a lasszi lehet sós is, és még a gyümölcsösnél édesebb is. Ezért szeretjük, mert olyan sokféleképpen ízesíthető. 

2024. augusztus 21., 16:32

Szerző:

Indiában a lasszi mágikus, sőt spirituális hírnévnek örvend – írja a bhaktikutir.hu. Az ayurvéda szerint a sós, savanyú és csípős ízek, a zsíros, olajos ételek és a gabonafélék fokozzák a hőt, ezért még a húsimádókat is arra bíztatják, hogy hőség idején használjanak minél több zöldséget főzéskor, hogy jobban bírják a meleget. A joghurtból kszült lasszi is kiválóan hűt a nagy hőségben, rendkívül sokféleképpen variálható, egészséges ital. Bár egyes áruházláncak polcain is megtaláljuk, könnyedén elkészíthetjük otthon is ezt az indiai csemegét.

A lasszi ősreceptje Baktai Ádám hindu pap, az ősi indiai és orientalista kultúrtudományok szakértője szerint fele tej, fele joghurt. Általában ez az édes lassziknál alkalmazzák, és bármi mehet bele. A mangó ízesítés számít klasszikusnak, elkészítése rendkívül egyszerű.  Fele tej, fele joghurt, cukor és mangó püré, amit keleti étel boltokban meg tudunk vásárolni Magyarországon is. Ezeket az összetevőket kell összekeverni, hűtőbe tenni és már készen is a finom joghurtital.

Baktai Ádám szerint a sós lasszi az igazán hűsítő, ami fele joghurtból, fele vízből készül fekete só és őrölt római kömény ízesítéssel, de lehet rendes sóval is csinálni, ha valaki még nem kapott rá a fekete só ízére.

Hémangi Dévi Dászi, a Vegavarázs receptjeinek megalkotója is ez utóbbi, vízből és joghurtból készülő receptet kínálja. 

Lasszi – ayurvédikus gyümölcsös joghurtital

Hozzávalók

1 l joghurt

6 dl víz

15 dkg pépesített mangó (vagy bármilyen más gyümölcs, ami kéznél van: málna, eper, banán stb.)

6 ek cukor vagy 5 evőkanál méz

 

Az elkészítése végtelenül egyszerű. A gyümölcsöt valamilyen módszerrel pépesítjük, majd a víz kivételével mindent összeöntünk, és habverővel jól kikeverünk. Ezután hozzáöntjük a vizet is és újra elkeverjük. Behűtve tálaljuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Vivekpat30/Wikipédia)