4 trükk, hogy a takarítás fele annyi időt vegyen igénybe, mint eddig
A takarítás is olyasmi, aminek érdemes elsajátítani minden csínját-bínját.
A takarítás sokak számára egy komoly időrabló feladat, amelyet ráadásul teherként élnek meg. Ám néhány egyszerű, szakértőktől ellesett tipp segítségével le lehet rövidíteni ezt a folyamatot, és még az otthona tisztaságát is sokkal tovább megőrizheti – hívta fel a figyelmet a The Spruce.
Ismerős az a helyzet, amikor a konyhapultokat elárasztják az edények, és már az érzés is nyomasztó, hogy neki kell állni a takarításnak? Nem csoda, ha az összegyűlt zsír, az ételmaradékok és a por elveszi a kedvét, ahogyan az sem, ha egy idő után igazi kihívássá válik mindent megtisztítani. A szakértők elárulták, hogyan lehet időt spórolni és energiát spórolni, és megosztottak néhány ügyes fortélyt is, amelyekkel gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a kötelező házimunka.
A takarítás így lesz szórakoztató
A legjobb, ha azzal indít, hogy pár perc alatt felszámolja a konyhapulton tornyosuló káoszt: a zöldségmaradékok, a kávésbögrék, az üres zacskók mind nyomasztóak lehetnek, ám ez azonnal megszűnik, amint eltávolítja ezeket. Mindez nemcsak esztétikailag teszi rendezettebbé a helyiséget, hanem egyúttal abban is segít, hogy lendületet kapjon a folytatáshoz, ráadásul a takarítás is gyorsabban halad majd.
Felesleges időhúzásnak tűnhet, de nagyon sokat segíthet, ha a főzés közben, illetve közvetlenül utána máris beáztatja a használt edényeket és serpenyőket, így később sokkal könnyebb lesz eltávolítani a rájuk rakódott ételmaradékokat. Ez a trükk rengeteg súrolástól kíméli meg, és sok időt is megspórol önnek, hiszen az előáztatott mosogatnivaló tisztább lesz, és kevesebbet kell vele bajlódni.
Fontos, hogy a portalanításkor felső polcoktól a padló felé haladjon, hogy elkerülje a már tisztított felületek újraszennyeződését. Kezdje a lámpák és szekrények tetejével, majd haladjon a konyhapultok, evőeszközök és végül a padló felé. Így az idő és minden erőfeszítés is a lehető legjobban hasznosul, és az egész lakásban tartósabb marad a tisztaság.
Ahelyett, hogy csak a főzés után kezdene bele a takarításba, érdemes apránként, már menet közben is rendet tartani, például törölje le a konyhapultot, pakolja el az alapanyagokat és mosogassa el az evőeszközöket, ezzel megelőzve, hogy a szennyeződés és zsír vastag réteget képezzen a használt eszközökön. Ez a módszer segít csökkenteni a munka mennyiségét, és sokkal kevésbé lesz megterhelő a takarítás egy-egy vacsora elkészítése után.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)









