5 jel, hogy itt az ideje lecserélni a konyhai szivacsot
Ez a konyha egyik nélkülözhetetlen darabja, de néha tovább használjuk, mint kellene.
A konyhai szivacs ártalmatlannak tűnik, pedig valójában a lakás egyik legpiszkosabb tárgya lehet. Előfordulhat, hogy még tisztának látszik, mégis több baktériumot hordoz, mint egy átlagos kilincs egy forgalmas plázában. A Homes&Gardens összegyűjtötte az öt legárulkodóbb jelet, ami után jobb, ha azonnal a szemetesben landol ez a hasznos tárgy.
Ha létezik konyhai eszköz, amit szinte mindannyian túlságosan sokáig használunk, az bizony a mosogatószivacs. Könnyű legyinteni, hogy jó az még, csak eközben baktériumok milliói rejtőzhetnek benne. A szakértők szerint egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni, hogy a szivacsunk a tisztaság helyett betegségek forrása legyen.
A konyha takarításakor erre is figyelni kell
Nincs annál lehangolóbb és gusztustalanabb, mikor amikor a mosogatószivacs büdössé válik. Ez mindig annak a jele, hogy megtelepedtek benne a baktériumok, penészgombák, és csak arra várnak, hogy átvándoroljanak a tányérjainkra. Egy gyors fertőtlenítés, például a mikrohullámú sütőben töltött pár perc átmenetileg segíthet, de ha a szag makacs, nincs mese, a szivacsnak mennie kell.
Amikor a szivacson megmaradnak a színes ételnyomok vagy a sötétebb elszíneződések, az szintén intő jel. Egy foltos szivacs nem alkalmas a tisztításra, csak továbbkeni a koszt: jó eséllyel a tegnapi paradicsomos szósz holnap a reggeli bögrén landol majd, ha ugyanazzal mosogatják el a két edényt.
Senki sem szeret olyasmit a kezében tartani, amin a takarítás közben is érződik, hogy nyálkás, koszos. Ez nem pusztán kellemetlen, hanem egyúttal azt is jelenti, hogy a szivacson jelen van egy szennyeződésréteg, amit kimosni már biztosan nem lehet. A rajta tenyésző baktériumok között pedig ott lehet az E. coli vagy a Salmonella is, pedig egyiket sem várják vendégként az ebédlőasztalon.
Egy szivacs legnagyobb érdeme, hogy eltünteti a makacs szennyeződéseket. Ha a dörzsölős oldala teljesen lekopott, vagy egyszerűen csak túl puhává vált, elvesztette a funkcióját. Egy kíméletesnek titulált szivacs legfeljebb csak masszírozza a koszos edényt, tisztítani már biztosan nem fogja, ideje egy új arabra cserélni.
És az egyik legkeményebb igazság: a legtöbb szakember szerint egy hét után a szivacsot ki kellene dobni. Nem számít, hogy tisztának és frissnek tűnik – addigra annyi baktérium gyűlik össze benne, ami bőven elég ahhoz, hogy ne a tisztaságot, hanem a kórokozókat terítsük szét a konyhában. A szivacs tehát nem tartós darab, gyorsan elhasználódik, a cseréjét pedig senki ne tekintse luxusnak, hiszen komoly fertőzést is okozhat, ha túl sokáig marad használatban.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)









