A kert áprilisban – a legfontosabb teendők

Áprilisban indul a nagyüzem a kiskertekben, 5 pontban szedtük össze milyen munkáknak jött most el az ideje. Irány a kert!

2024. április 8., 19:44

Szerző:

Itt a kert ideje! Elérkezett a tavasz középső hónapja, ilyenkor éled fel a természet, virágba borul minden, kipattannak a rügyek, a táj a téli barnás-szürkéből hirtelen élénk zöldre vált. A márciusi kerti munkák után, vegyük sorra, milyen teendők várnak ránk áprilisban a kertben.

A szobában teleltetett növények kitelepítése a kertbe

Bár az áprilisi időjárás tud meglepetéseket okozni, a hőmérséklet már elég meleg ahhoz, hogy a lakásban teleltetett mediterrán növényeket kiköltöztessük nyári szálláshelyükre. A teraszok ékességei, a leanderek, citrusfélék és pálmák részére elérkezett a kerti premier ideje, lemosó permetet használni ér, az átültetésre is most kell sort keríteni, ha kinőtték már cserepet – írja Megyeri Szabolcs kertészmérnök a blogjában.

Az április a veteményeskerti nagyüzem a kertben

A veteményesben ilyenkor indul a nagyüzem, rengeteg mag, palánta kerül áprilisban a földbe. Most aktuális az uborka, dinnye, cékla, borsó, répa, bab, póréhagyma, burgonya, mángold vetése. A talajt mindig megfelelően készítsük elő, egy alapos, átforgató ásással, gyommentesítéssel, szükség esetén érett komposzt vagy istállótrágya beforgatásával. A paradicsom és paprika palántákat április második felében lehet kiültetni a földbe.

Ha április, akkor rózsaültetés

A rózsaültetésnek is most jött el az ideje. Ügyeljünk tervezésnél a rózsák szín és méret szerinti összeválogatására, hiszen temérdek rózsafajta van – ezekből úgy érdemes összeállítani a kertkompozíciót, hogy az ágyásban szín, méret és virágforma szerint megfelelő harmónia uralkodjon a virágok között.

Az április a pázsitfelújítás hónapja is

Ha nem szép a fű, az nagyon tudja rombolni a kert összképét. A gyep télen kifoltosodott, megkopott részein indulhat a felülvetés, ahol a pázsit nagyobb része odaveszett, érdemes az alapoktól kezdve teljesen megújítani a füvet. Fűmag keverék választásánál vegyük figyelembe a talaj és kert adottságait, főképpen az árnyékoltságot. És amíg ki nem nő a fű, egyetlen szabály van: locsolni, locsolni, locsolni.

Díszfüvek ültetése, és gondozása

Ha még nincs díszfű a háznál, áprilisban remek alkalom nyílik ezek elültetésére. A korábban már kibontott díszfüveket most kell rendbe hozni. A túlburjánzott, esztétikai értékét vesztett díszfüvet radikálisan vissza kell vágni, úgy, hogy másfél-két arasznyi magasan teljesen levágjuk őket – javasolja Megyeri Szabolcs. Nem kell megijedni, a hajtások gyorsan fejlődésnek indulnak, hamarosan dús és látványos lesz megint a díszfüvünk.

Ha attól tartunk, hogy elrontunk valamit a kertben, olvassuk át ezeket az intelmeket, hogy ne történjen baleset.

(Foto: Maddie H. / Unsplash)