Nagy rekord született: 7 fokos vízben, 30 kilométeres szélben, 35 perc alatt úszta át a Balatont az acélkemény taxis

2019. március 18., 11:31

Szerző:

Zimányi András 35 perc alatt úszta le a Szántód és Tihany közötti 1200 méteres távot. Az extrém körülmények között ez a teljesítmény újdonság, ilyen még nem volt. A 7-8 fokos hideg vízben nagyjából 10 percig bírja egy átlagember – írja a likebalaton.hu.

A taxisofőrként dolgozó Zimányi András egész télen készült a megmérettetésre. Tavaly nyáron hosszában is átúszta a Balatont, de a mostani erőpróba nagyobb odafigyelést igényelt tőle. A megfelelő engedélyek beszerzése után a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának speciális mentőhajójának legénysége állt a segítségére.

A rekorder, hátán egy mentőhevederrel a szántódi rév keleti mólószáráról lépett a bokáig érő vízbe, kiintegetett a nézelődőknek, majd belevetette magát a Balatonba. 35 perc után Tihanyban, a révtől keletre fekvő csónakkikötőnél ért partot.

– A szél az arcomba lökte a hullámokat, és néha nem kaptam rendesen levegőt. Volt bennem egy drukk, nehogy a vízimentők beugorjanak hozzám mert azt hiszik, hogy fuldoklom, de látták, hogy nincs semmi bajom. Mellúszásban haladtam végig, de a hullámok miatt váltottam a technikán, és inkább jobb oldalon vettem a levegőt, ami védettebb volt a széltől – mesélte a partraszállás után Zimányi András. Hozzátette:

„most euforikus állapotban vagyok, és meg tudnék enni egy fél disznót".

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.