Hagyományos vagy modern? Szőnyegek minden stílushoz

Miért is számít, hogy hogyan van berendezve az otthonunk? Egyrészt azért, mert egészen más egy kellemesen dekorált, otthonos házba vagy lakásba hazaérkezni egy hosszú nap után – hiszen a hangulatunkat is befolyásolja. Másrészt azért, mert az egész világ felé reprezentálja azt, hogy kik vagyunk mi, milyen a stílusunk: mégiscsak ebben a környezetben éljük a mindennapjainkat! Ahhoz, hogy milyen egy otthon atmoszférája, annak minden eleme hozzátesz, de kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb a szőnyegválasztás. Most beavatunk abba, hogy miért, sőt, még a választásban is segítünk.

2022. március 2., 21:52

Szerző:

Miért fontos a szőnyeg?

 

A szőnyegek melegséget adhatnak egy helyiségnek, feldobják azt, kiegészítik a dekorációját, de a teljes stílusát is meghatározhatják. Nem is csoda, hogy ez az egyik első dolog, amit észreveszünk egy szobában. Emellett – ha jól választunk az akciós szőnyegek között – kellemes sétálni rajtunk, üldögélni vagy akár lefeküdni rájuk. Azaz: egy mutatós darab bármelyik szoba éke lehet. És ez még nem minden! 

A szőnyegek pozitív hatással vannak az egészségünkre is, hiszen kvázi filterként működnek: megszűrik a levegőt. A levegőben lévő szennyeződéseket beszívják, és addig magukban tartják, amíg ki nem tisztíttatjuk őket. Ez pedig azt jelenti, hogy azok, akik padlószőnyeggel lefedik a járólapot, hajópadlót vagy fapadlót, illetve darabszőnyegekkel dekorálják a szobákat, egészségesebb levegőt lélegeznek be. 

 

Hódító irányzatok – Hozzájuk illő szőnyegek

Ma már számtalan stílus közül választhatunk, ha lakásdekorálásba kezdünk – ez pedig ahelyett hogy megkönnyítené a dolgunkat, egy kicsit inkább megnehezíti azt. Éppen ezért most abban segítünk, hogy egyes – most hódító – dekorációs stílusokhoz hogyan tudod megtalálni a megfelelő szőnyeget.

Vintage

A vintage stílus olyasmi, amit egy kicsit nehéz körbejárni, ugyanis nem csak arról szól, hogy antik dolgokkal pakoljuk tele a lakást. Szögezzük le: a vintage közel sem azt jelenti, hogy egy, a nagyszüleinkére emlékeztető otthont alakítunk ki. Ez inkább egy olyan megközelítés, amely során a régi – vagy régivé alakított – bútorokat felhasználva otthonos, belakott érzéssel töltjük meg a lakást vagy házat. Ezzel a látogatóinknak adunk egy kis kóstolót a történelemből, miközben teljesen új megközelítéssel párosítjuk a régit az újjal.

A vintage előszeretettel használ virágmintákat és gazdag textileket, így bátran választhatunk színes, bőkezűen díszített darabokat. De a koptatott, illetve keleti mintás szőnyegek is remekül kiegészíti a vintage dekort.

 

Modern

A modern otthonok ismertetőjele a monokróm színválasztás, a praktikumra való törekvés, a természetes anyagok és tiszta vonalak használata. Ezt egészíti ki a sok természetes fény és a minimális dekoráció. Ezért, ha a szőnyeggel is modern hatást szeretnénk kelteni, érdemes olyat választani, ami egy adott szín különböző árnyalatait vonultatja fel. A mintákat tekintve választhatunk például geometrikusat vagy absztraktot.

 

Indusztriális

A modern stílusok közé tartozik az indusztriális is, ám ennek egészen sajátos jegyei is vannak, így most külön említjük. A stílus lényege, hogy igyekszik becsempészni az otthonba a régi gyárak, ipari épületek hangulatát. Ehhez gyakran valódi téglafalakat hagynak meg, sok polcot és sok fémet használnak – mindezeket pedig érdekes textúrákkal és anyagokkal kombinálják. Így, egy indusztriális lakás – például egy loft – tökéletes kiegészítője lehet egy (mű)állatbőrszőnyeg.

Bohém

Színek, anyagok, minták, textúrák mindenütt! A bohó stílust azoknak találták ki, akik szeretnék magukat különleges, színpompás, művészi, élettel teli dísztárgyakkal és bútorokkal körbevenni. Ha ez a célunk, akkor kevés feketét és sok színt alkalmazzunk, találjunk mintás kiegészítőket és ültessünk rengeteg növényt! Mindehhez jól passzol egy-egy régi bútor is, és persze rengeteg szőnyeg – akár rétegezve is. Ezek lehetnek azték mintásak, rongyszőnyegek, kézzel készített berber szőnyegek… csak legyenek feltűnőek

Klasszikus

Mind a mai napig ez az egyik legnépszerűbb dizájn. Megjelennek benne a gyönyörű, időtlen darabok, amelyek egytől egyig otthonosságot, mégis klasszikus eleganciát sugároznak. Megnyugtató színek, klasszikus vonalak, hagyományos bútorok és szimmetria: kétségtelen, hogy a rendszeretők kedvence lesz. Válasszunk hozzá egyszerű, monokróm szőnyeget, lehetőleg valamilyen könnyű anyagból és föld színből!

Mire figyeljünk még?

Ahogy már említettük, az otthon hangulatát nemcsak a szőnyegek határozzák meg, hanem sok egyéb elem is. Fontos például a színek megválasztása, ebben az esetben mindig törekedjünk a harmóniára: kövessük a kevesebb, több elvét! Az sem mindegy, hogy hogyan dekoráljuk ki a falakat: tapéta, egy erős szín vagy esetleg egyszerű, fehérre meszelt? A dizájntól függően bármelyiket választhatjuk. 

Ezek mellett nagy hangsúlyt kell fektetnünk az apróságokra is: hogy milyen vázát teszünk az asztalra, milyen dekorációs tárgyakat és könyveket pakolunk a polcokra, hová és milyen növényeket helyezünk el. A lényeg, hogy a végeredmény nekünk tetsszen, és maximálisan tükrözze az egyéniségünket!

 

Inspirálódj!

 

Számtalan hangulat, rengeteg szín, forma, minta, végtelen lehetőség: az otthonunk dekorálása egy igazán izgalmas kaland – éppen ezért így is kell hozzáállnunk. Természetesen szükség lesz egy kis előzetes tervezésre, de sokkal inkább kell majd az a sok-sok ötlet, amivel megtöltjük a minket körülvevő teret. Nézz szét online, böngészd végig az akciós szőnyegek sorát, járj piacozni, bújd a lakberendezési magazinokat, sőt, még az ismerőseid otthonából is szerezhetsz inspirációt!