Kiderült a hosszú élet titka: ezt ette minden nap a 117 éves asszony

Kiderült, hogy a 117 évig élt Maria Branyas Morera hosszú életének titka nemcsak a jó génekben, hanem mindennapi étkezési szokásaiban is rejlett: rendszeresen fogyasztott joghurtot és gabonát, amelyek támogatták egészségét és vitalitását.

2025. szeptember 28., 14:15

Szerző:

Maria Branyas Morera, aki 117 éves koráig élt, tavaly augusztusban hunyt el. Különleges genetikai adottságai már életében is nagy érdeklődést váltottak ki, most pedig az is kiderült, hogy egy mindennapi étel is hozzájárulhatott rendkívüli élettartamához – írja a LadBible alapján a 24.hu.

A hosszú élet titka nem csak a génekben van

Az amerikai születésű asszony, aki Spanyolországban élt, gyakran hangsúlyozta, hogy hosszú életét a jó géneknek és a szerencsének köszönheti. A kutatások ezt megerősítették: mikrobiomjának és DNS-ének vizsgálata azt mutatta, hogy bizonyos génjei lehetővé tették, hogy sejtjei akár 17 évvel fiatalabbként működjenek. Hosszú életéhez azonban életmódbeli tényezők is hozzájárultak: kerülte az alkoholt és a dohányzást, sokat sétált, valamint szoros kapcsolatban maradt családjával és szeretteivel.

Ezek az ételek hozhatják el a hosszú életet?

Már ismert volt róla, hogy mediterrán étrendet követett és soha nem küzdött túlsúllyal, ám a kutatók figyelmét különösen felkeltette, hogy rendszeresen fogyasztott joghurtot és gabonát. Branyas akár napi három alkalommal is evett a La Fageda márka joghurtjából, minden reggel pedig nyolcféle gabonapelyhet tartalmazó turmixot ivott. Ezek a táplálékok nemcsak a bélrendszer egészségét és az immunrendszer működését támogatták, hanem fontos rostokkal és tápanyagokkal is ellátták szervezetét.

„A tanulság az, hogy a rendkívüli hosszú élettartam egyszerre fakad az örökölt genetikai adottságokból és azokból a döntésekből, amelyeket életünk során hozunk” – fogalmazott a kutatást vezető dr. Manel Esteller.

Az sem mindegy, mikor vacsorázunk

Amint arról korábban beszámoltunk, az új kutatások rámutatnak: az egészséges és hosszú élet egyik titka lehet, ha vacsorára 18:00 és 20:00 óra között étkezünk. A vizsgálatok szerint, ha az étkezést 21:00 után toljuk, az anyagcsere lassul, nő az elhízás, az alvászavar, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

A kutatásban 103-an vettek részt, és az derült ki, hogy a korábban vacsorázók szervezete jobban alkalmazkodott a napi ritmushoz, kevesebb gyulladásos jel mutatkozott vérükben.

A szakemberek azt javasolják, hogy a vacsorát a lefekvés előtti 3–4 órával fogyasszuk el, ezzel javítható az alvás, szabályozhatóbbá válhat a vércukorszint, és elősegíthető az egészséges súly megtartása.

(Fotó: Freepik)