A hosszú élet azon múlhat, milyen gyakran eszik ebből a zöldségből
Meglepő, melyik élelmiszerben rejlik a hosszú élet titka.
Előfordulhat, hogy soha nem is nézett utána a tulajdonságainak, és csupán az íze miatt kedveli a csípős paprikát, de több kutatás is azt igazolja, hogy a chili fogyasztása a hosszú élet egyik feltétele – írta meg az InfoStart az agroinform.hu információira hivatkozva.
Akik szeretik a csípős ízeket és a pikáns fogásokat, szerencsésnek mondhatják magukat, ugyanis a kutatásokból kiderült, hogy a chili rendszeres fogyasztása jót tehet a szívnek és az agynak, ráadásul segíthet hosszabb ideig megőrizni a szervezet egészségét.
A hosszú élet titkát őrzi ez a zöldség
Egy több tízezer fő bevonásával készült kínai kutatás szerint azok az emberek, akik hetente többször is fogyasztanak chilihez hasonló csípős fűszereket, ritkábban szenvednek el komoly szív- és érrendszeri betegségeket. Ez főleg a stroke és az iszkémiás szívinfarktus kockázatának csökkenésében mutatkozott meg. Hasonló eredményre jutottak olasz szakértők is, akik szintén összefüggést találtak a chili fogyasztása és a hosszabb élet között.
A chili csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely a szervezetben fokozza a nitrogén-oxid termelését. Ez pedig ellazítja az ereket és javítja a véráramlást, ami magas vérnyomás esetén kifejezetten előnyös. A chili fogyasztása természetesen nem old meg minden szívproblémát, de egy egészséges életmód részeként sokat segíthet a szív egészségének támogatásában. Ráadásul a kutatók szerint a paprika mértékkel történő, de rendszeres fogyasztása jótékony hatású lehet az agy vérellátásának szempontjából is, javítja annak működését, ezáltal a neurológiai betegségek kockázatát is csökkentheti.
Nem szükséges naponta fakanalat ragadni a chili miatt, de a kutatások is azt bizonyítják, hogy heti több alkalommal érdemes beiktatni az étrendbe valamilyen csípős fűszert vagy ételt. A mértékletesség fontos, hiszen nem mindenki viseli jól a túl erős ételeket, és a kutatók figyelmeztetnek, hogy nem csupán a csípős étel felel az egészségért, hiszen azt találták, hogy a chili kedvelői sokszor egyébként is egészségesebben élnek.
Bár a jelenlegi kutatások nagyon ígéretesek, ám egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy a chili önmagában csodaszer. Ugyanakkor, ha nincs egészségügyi akadálya, időnként érdemes lehet néhány csípős fogást is a tányérra csempészni.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)









