Ezért lehet veszélyes a carnivore étrend

Kizárólag állati eredetű élelmiszerek fogyasztására épül a carnivora étrend. Ugyanakkor komoly kockázatokat is rejt magában az új trend.

2024. szeptember 25., 11:35

Szerző:

Egyre felkapottabb az úgynevezett carnivore (vagy magyarosan karnivor) étrend, amely kizárólag állati eredetű élelmiszerek fogyasztására épül. A táplálkozási szakértők azonban figyelmeztetnek: ez a „diéta” egészségi kockázatokkal járhat – írja a Házipatika.

De mi az a carnivore étrend?

A húsevő étrend az állati eredetű élelmiszerek, vagyis a húsfélék, a halak, a tojás és az állati zsírok fogyasztására épül. Ugyanakkor teljesen kizárja a fogyasztható ételek köréből a növényi alapú élelmiszereket. Így tehát nem csupán a gyümölcsök és a zöldségek tiltólistásak, de a hüvelyesek, a gabonafélék és a magvak is.

Az étrend felkapottá válására a hírességek biztosan nagy szerepet játszottak. Számos sztár népszerűsítette ugyanis podcast-beszélgetéseken vagy közösségimédia-posztokon keresztül a karnivor diéta. Az úgynevezett „húsinfluencerek” komoly sikertörténeteket osztottak meg a követőikkel, amelyekben izomnövekedésről, energiaszint-emelkedésről, illetve a mentális állapotuk javulásáról számoltak be.

A húsevő étrend népszerűségének további oka az egyszerűsége, mivel itt nincs szükség a kalóriák vagy a tápanyagok folyamatos számolgatására” – jegyezték meg a Rizikometer posztjában.

A táplálkozási szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a szóban forgó étrend extrém jellege, illetve bizonyos élelmiszercsoportok teljes kizárása előbb-utóbb alultápláltsághoz és tápanyaghiányhoz vezethet. Egy ilyen étrend kipróbálásába a szakemberek szerint kizárólag dietetikussal konzultálva szabad belevágni.

A skandináv diéta még a koleszterinszintet is csökkenti

Bár a legtöbb diéta elsősorban a fogyni vágyók körében népszerű, a skandináv diéta másoknak is hasznos lehet – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic a saját weboldalán.

Az egészséges életmód kialakítása ma már egyre többek számára fontos, így megnőtt az érdeklődés a különböző étrendek, illetve a speciális fogyókúrák iránt is. Akadnak köztük furcsa nevekkel rendelkező típusok is, mint például a flexitariánus diéta, ám a régi klasszikusokkal is sokan próbálkoznak.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy melyek a leghatékonyabb módszerek a fogyáshoz, de azzal már kevesebben foglalkoznak, hogy az elért testsúlyt meg is kell tartani. Ebben nyújthat segítséget egy különleges módszer.

A skandináv diéta akkor is jó, ha csak egészséges szeretne maradni

Bár kétségtelen, hogy a súlycsökkentésben is fontos szerepet játszik, de a skandináv diétának számos egyéb előnye is van, amelyek miatt bárki számára ideális választás lehet, ha eszerint táplálkozik.

További részletek itt.

(Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto/AFP)

2024. szeptember 24., 16:13

A mikroszkópos colitis (MC) egyre gyakrabban fordul elő, különösen a 60 év feletti nők körében. A vastagbél ezen idült gyulladásos betegsége ugyanis kizárólag endoszkópos biopsziával és szövettani vizsgálattal mutatható ki.