Ha így tárolja, heteken át nem barnul a banán

A banán gyorsan barnul, pedig értékes tápanyagai miatt az egyik legkedveltebb gyümölcs. Érdemes tudni, mi áll a jelenség mögött, és hogyan hasznosítható ilyenkor is sokoldalúan a konyhában.

2025. szeptember 25., 16:14

Szerző:

A banán sokak kedvenc gyümölcse, ám néhány nap alatt gyakran megbarnul és túléretté válik. Mutatjuk, hogyan előzheti meg a barnulást.

Emiatt barnul a banán

A banán a világ egyik legnépszerűbb és legtöbbet termesztett gyümölcseként nemcsak finom, hanem értékes tápanyagforrás is: támogatja az emésztést, sőt, hasmenés esetén is gyors felépülést segíthet. Itthon is széles körben fogyasztják, ám kevésbé vonzó tulajdonsága, hogy vásárlás után hamar túlérik.

A banán gyors barnulásának hátterében egy természetes érési folyamat áll: a gyümölcs etiléngázt bocsát ki, ami nemcsak saját érését, hanem a mellette tárolt más gyümölcsökét is felgyorsítja.

Éppen ezért érdemes figyelni arra, mivel együtt tartjuk, például az alma vagy a körte jelenléte felgyorsíthatja a folyamatot. A banán héjának színváltozása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyümölcs fogyasztásra alkalmatlan lenne, sőt: a barnulás során a keményítő egyszerű cukrokká alakul, amitől édesebb és könnyebben emészthető lesz.

Nem véletlen, hogy sokan ilyenkor használják sütéshez, turmixhoz vagy akár fagylalt készítéséhez. Emellett a banánban található kálium és magnézium hozzájárulhat az izmok megfelelő működéséhez, míg magas rosttartalma az emésztést támogatja. Így, még ha a héja nem is marad sokáig szép sárga, a gyümölcs értékes tápanyagait továbbra is élvezhetjük különféle formákban.

Ha ezt teszi, nem barnul a banán

Egy praktikus trükk ugyanis hatékonyan lassíthatja a banán gyors érését: csupán annyit kell tenni, hogy a gyümölcs szárát alufóliába tekeri. Ez mérsékli az etilén felszabadulását, amely a gyors érés fő oka. Ugyanezen az elven segíthet az is, ha a banánt hámozatlanul zárható üvegbe helyezi, majd sötét és hűvös helyen tárolod.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)