Így teheti el az almát télire háromféleképpen
Az őszi almaszezon remek alkalom arra, hogy a hullott vagy olcsón beszerzett gyümölcsből télire is finomságokat készítse almaszósz, reszelt alma és különleges kompót formájában.
Almát mindenképpen érdemes eltenni. Ha van almafája, akkor bizonyára rengeteg a hullott, kicsit hibás gyümölcs, amelyeket kár lenne kidobni, sokkal inkább meg kell menteni. Ráadásul számos fajta ilyenkor különösen ízletes, viszont nem télálló, gyorsan romlik. És ha nincs is saját gyümölcsfa, akkor is érdemes néhány üveg kompótot vagy pitetölteléket készíteni, hiszen ilyenkor olcsón, jó áron lehet almát vásárolni nagyobb mennyiségben. Háromféle tartósítási módot ajánlunk, amelyek mindegyike több évig eltartható. A reszelt alma és az almaszósz kiváló alapanyaga lehet süteményeknek és töltelékeknek, a kompót pedig nemcsak magában finom, hanem húsok és sajtok mellé is remekül illik – írja a Vidék Íze.
Alma az üvegben, variációk egy témára
Almaszósz
Hozzávalók:
- 4 kg alma
Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, a csutkát kivágjuk (félretesszük, hogy almaecetet készíthessünk belőle). A gyümölcshúst feldaraboljuk, nem kell nagyon apróra, mert főzés után úgyis áttörjük. Egy tiszta, vastag aljú edénybe tesszük, aláöntünk fél deci vizet, és kis lángon főzni kezdjük. Eleinte sűrűn kevergetjük, amíg annyi levet nem ereszt, hogy ne égjen le. Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, és merülőmixerrel pürésítjük, ízlés szerint teljesen krémesre vagy darabosabbra. Ezután fertőtlenített üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket vizes dunsztban 20 percig főzzük, majd ott hagyjuk kihűlni. Felhasználáskor ízesíthetjük cukorral, édesítőszerrel, illetve fűszerekkel. Jól illik joghurtokhoz, kásákhoz, süteményekhez, levesekhez vagy mártásokhoz.
Reszelt alma télire
Hozzávalók:
- 4 kg alma
- 15 dkg kristálycukor
Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd a reszelő durvább oldalán lereszeljük. Egy tálban összekeverjük a cukorral, letakarva állni hagyjuk legalább fél órát (de akár fél napig is lehet). Közben az alma megbarnul, de ez nem baj – a dunsztban majd kivilágosodik. Ezután kézzel alaposan kifacsarjuk a levét, és fertőtlenített üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket vizes dunsztban 30 percig forraljuk. Hűvös helyen évekig eltartható. Tökéletes töltelék almás pitéhez – cukor már nem szükséges hozzá, csak fűszerek.
Egy igazi almás ínyencség!
Rumos-mazsolás-csilis almakompót
Hozzávalók:
- 2 kg alma
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 10 dkg cukor
- néhány apró csilipaprika
Az almát meghámozzuk, a csutkáját kivágjuk, a húsát cikkekre vágjuk. Egy lábasban felforralunk körülbelül egy liter vizet a mazsolával, a cukorral és néhány kisebb erős paprikával. Ha forr, hozzáadjuk az almacikkeket, és néhány percig kis lángon főzzük, amíg az alma roppanósra puhul. Szűrőkanállal az almát a fertőtlenített üvegekbe tesszük, majd egyenletesen elosztjuk a rumot, végül színültig merjük a tűzforró, fűszeres lével. A fedőket rácsavarjuk, az üvegeket tíz percre fejre állítjuk, és már mehetnek is a kamrába.
(Kiemet képünk illusztráció. Fotó: Freepik)









