3 kihagyhatalan gesztenyés recept őszre

Az őszi szezon kedvence, a gesztenye nemcsak finom, de egészségünket is támogatja. Íme három kihagyhatatlan recept, amit érdemes kipróbálni!

2025. október 16., 11:40

Szerző:

A gesztenye nem egyszerűen egy őszi desszert-alapanyag, értékes rostokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az emésztés szabályozásához, a vércukorszint kiegyensúlyozásához, valamint a szív- és érrendszeri egészség támogatásához – írja a Tudatos Diéta. Magas kálium- és C-vitamin tartalma, miközben viszonylag alacsony a zsírtartalma.Mivel nem tartalmaz glutént vagy laktózt, sok étkezési korlátozással élő számára is jól beilleszthető.

Őszi gesztenyés receptek, amiket kár kihagyni

A gesztenye kiváló lehetőséget kínál húsos ételekhez (például vadételekhez), de izgalmas desszerteket is készíthetünk belőle. Az alábbiakban három mennyei gesztenyés receptet mutatok be, amik a borúsabb őszi napokat is feldobják.

Kókusztejszínes gesztenyekrémleves

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg fagyasztott natúr gesztenyemassza
  • 2 dl kókusztejszín
  • 5 dl zöldségleves alaplé
  • csipet só
  • szerecsendió

A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten olvassza ki, majd keverje össze a kókusztejszínnel. Öntse fel az alaplével, melegítse össze lassú tűzön, de ne forralja fel. Ízesítse sóval és reszelt szerecsendióval. Tálaláskor szórjon pirított gesztenyedarabokat a tetejére.

Gesztenyés csirkeragu fehérboros-tejszínes mártásban

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg főtt vagy fagyasztott, natúr gesztenye
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • friss rozmaring vagy kakukkfű
  • só, bors ízlés szerint

A csirkemellet vágja kisebb kockákra, sózza, borsozza, majd egy evőkanál vaj és olívaolaj keverékén pirítsa aranybarnára. Ezután vegye ki a serpenyőből, és tegye félre.

A visszamaradt zsiradékon dinsztelje meg a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd öntse fel a fehérborral. Forralja néhány percig, hogy az alkohol elpárologjon.

Adja hozzá a főtt gesztenyét, és egy villával enyhén törje össze, hogy kissé krémes állagot kapjon.

Öntse rá a tejszínt, majd tegye vissza a pirított csirkekockákat. Fűszerezze rozmaringgal vagy kakukkfűvel, és kis lángon párolja további 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

Ízlés szerint friss petrezselyemmel vagy pirított dióval megszórva tálalhatja.

Párolt rizs, bulgur vagy friss tagliatelle tészta illik hozzá, a gesztenye édeskés íze és a boros-tejszínes mártás finom egyensúlyt alkot.

Ha vegetáriánus változatot készítene, a csirkét helyettesítheti sült gombával vagy pirított tofukockákkal, így is megmarad az étel gazdag, őszi jellege.

Gesztenyés pohárdesszert, ami cukormentes, de bűnösen finom

Hozzávalók:

  • 20 dkg natúr gesztenyemassza
  • 2 dl görög joghurt vagy növényi alternatíva
  • 1 teáskanál méz vagy eritrit
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • tetejére: étcsokoládé-forgács, pirított mogyoró


A gesztenyemasszát keverje össze a joghurttal, édesítse mézzel, és ízesítse rumaromával. Rétegezze poharakba, majd a tetejére szórjon csokoládét és mogyorót. Hűtve tálalja – villámgyorsan elkészül, mégis ünnepi hatású.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)