3 kihagyhatalan gesztenyés recept őszre
Az őszi szezon kedvence, a gesztenye nemcsak finom, de egészségünket is támogatja. Íme három kihagyhatatlan recept, amit érdemes kipróbálni!
A gesztenye nem egyszerűen egy őszi desszert-alapanyag, értékes rostokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az emésztés szabályozásához, a vércukorszint kiegyensúlyozásához, valamint a szív- és érrendszeri egészség támogatásához – írja a Tudatos Diéta. Magas kálium- és C-vitamin tartalma, miközben viszonylag alacsony a zsírtartalma.Mivel nem tartalmaz glutént vagy laktózt, sok étkezési korlátozással élő számára is jól beilleszthető.
Őszi gesztenyés receptek, amiket kár kihagyni
A gesztenye kiváló lehetőséget kínál húsos ételekhez (például vadételekhez), de izgalmas desszerteket is készíthetünk belőle. Az alábbiakban három mennyei gesztenyés receptet mutatok be, amik a borúsabb őszi napokat is feldobják.
Kókusztejszínes gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
- 25 dkg fagyasztott natúr gesztenyemassza
- 2 dl kókusztejszín
- 5 dl zöldségleves alaplé
- csipet só
- szerecsendió
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten olvassza ki, majd keverje össze a kókusztejszínnel. Öntse fel az alaplével, melegítse össze lassú tűzön, de ne forralja fel. Ízesítse sóval és reszelt szerecsendióval. Tálaláskor szórjon pirított gesztenyedarabokat a tetejére.
Gesztenyés csirkeragu fehérboros-tejszínes mártásban
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 60 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg főtt vagy fagyasztott, natúr gesztenye
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- friss rozmaring vagy kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
A csirkemellet vágja kisebb kockákra, sózza, borsozza, majd egy evőkanál vaj és olívaolaj keverékén pirítsa aranybarnára. Ezután vegye ki a serpenyőből, és tegye félre.
A visszamaradt zsiradékon dinsztelje meg a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd öntse fel a fehérborral. Forralja néhány percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Adja hozzá a főtt gesztenyét, és egy villával enyhén törje össze, hogy kissé krémes állagot kapjon.
Öntse rá a tejszínt, majd tegye vissza a pirított csirkekockákat. Fűszerezze rozmaringgal vagy kakukkfűvel, és kis lángon párolja további 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
Ízlés szerint friss petrezselyemmel vagy pirított dióval megszórva tálalhatja.
Párolt rizs, bulgur vagy friss tagliatelle tészta illik hozzá, a gesztenye édeskés íze és a boros-tejszínes mártás finom egyensúlyt alkot.
Ha vegetáriánus változatot készítene, a csirkét helyettesítheti sült gombával vagy pirított tofukockákkal, így is megmarad az étel gazdag, őszi jellege.
Gesztenyés pohárdesszert, ami cukormentes, de bűnösen finom
Hozzávalók:
- 20 dkg natúr gesztenyemassza
- 2 dl görög joghurt vagy növényi alternatíva
- 1 teáskanál méz vagy eritrit
- 1 kávéskanál rumaroma
- tetejére: étcsokoládé-forgács, pirított mogyoró
A gesztenyemasszát keverje össze a joghurttal, édesítse mézzel, és ízesítse rumaromával. Rétegezze poharakba, majd a tetejére szórjon csokoládét és mogyorót. Hűtve tálalja – villámgyorsan elkészül, mégis ünnepi hatású.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)









