Ha ezt a népszerű diétát követi, durva egészségkárosodás lehet a vége
Egy új állatkísérletes tanulmány rávilágít arra, hogy a sokak által istenített ketogén diéta hosszú távon súlyos anyagcsere-, máj- és szív- és érrendszeri kockázatokat rejthet.
A ketogén diéta – amely nagyrészt zsíron alapul és alacsony szénhidráttartalmú – sokáig kilúgozott pozitív tulajdonságokkal ruházta fel magát, különösen a fogyás és inzulinérzékenység javítása kapcsán – hívja fel a figyelmet az Infostart az Egészségügyi szakirodalmi tallózó Facebook oldala alapján.
A ketogán diéta sötét oldala
A dr. Dobson Szabolcs címzetes egyetemi docens által szerkesztett oldal a Science Advances szaklap nyomán arról számolt be, hogy a kutatók mintegy nyolc hónapon át négyféle étrenden tartottak egereket, és ez idő alatt folyamatosan nyomon követték azok egészségi állapotát.
Mint írják a mostani állatkísérletes vizsgálatok szerint hosszabb távon egészségtelen következményekkel járhat: a ketodiétát követő egerek glükóz intoleranciát, máj zsíros elváltozásait és a szív- és érrendszer tartós terhelését mutatták.
A vizsgálatban az állatokat körülbelül nyolc hónapon keresztül tartották ezen az étrenden, ami emberek esetében évtizedeknek felelne meg.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a hatások nem garantáltan ültethetők át törvényszerűen az emberi szervezetre, ugyanakkor a figyelmeztetés intő jel: a ketogén diéta nem válhat automatikusan mindenkinek ajánlott módszerré.
Amikor egy étrend gyors népszerűségre tesz szert, sokszor elsikkadnak a hosszú távú hatások vizsgálataival kapcsolatos aggályok. A mostani kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy az azonnali eredmények — testsúlycsökkenés, zsírégetés — nem feltétlenül jelentenek biztonságot, ha nem áll mögöttük hosszabb távú kontroll és közel kifinomult tudományos alátámasztás.
A szakemberek azt javasolják, hogy akinek kikristályosodik, hogy erről az útról érdeklődik (akár betegség megelőzésre, akár fogyásra), mielőtt elkötelezi magát egy radikális étrend mellett, kérjen orvosi és dietetikai tanácsot. Fontos figyelembe venni az egyéni állapotot, az életkort, alapbetegségeket, és azt is, hogy az adott diéta miként illeszthető be fenntarthatóan egy teljes és kiegyensúlyozott táplálkozási modellbe.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)









