Az Egyesült Királyság határ menti oltáspolitikája egyesek szerint kirekesztő és erősen szelektált

A szigetország válogat a beoltott beutazók között is.

2021. szeptember 22., 21:34

Szerző:

Az Egyesült Királyság kormánya egyre nagyobb visszatetszést vált ki, amiért nem hajlandó oltottnak elismerni a látogatókat, hacsak nem kapták meg az oltást néhány kiválasztott országban. A múlt héten nyilvánosságra hozott utazási szabályok értelmében az olyan országokból, mint az Egyesült Államok, Izrael és Ausztrália, érkező, teljes oltást kapott személyek október 4-től karantén nélkül léphetnek be Angliába. A világ nagy részeiből érkező oltott emberek azonban továbbra is szigorúbb korlátozásokkal szembesülnek, beleértve a 10 napos otthoni elkülönítési időszakot.

Az intézkedés még akkor is érvényes, ha a látogató olyan vakcinát kapott, amelyet az Egyesült Királyságban már jóváhagytak és használnak, mint például a Pfizer Inc.-BioNTech SE változatát vagy az AstraZeneca Plc és az Oxfordi Egyetem által előállított oltást. Nem számít, hogy az ország szerepel-e a további beutazási korlátozásokkal sújtott országok „vörös listáján” vagy sem.

„Az Egyesült Királyság álláspontja gyarmatosító mentalitást sugall, amelyet a leghatározottabban el kell ítélni” – mondta Shabir Madhi, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem oltóorvos, aki az AstraZeneca és a Novavax Inc. oltóanyagának dél-afrikai kísérleteit vezette. „Ha valóban úgy gondolják, hogy ezek a vakcinák nem optimálisak – ami nem igaz –, akkor bizonyítékokkal kellene alátámasztaniuk ezt”– tette hozzá.

 

(Kiemelt kép: MTI/AP/Johnson & Johnson)