Az állam magasabb, de még piaci ár alatti ajánlatot tett a budapesti repülőtérért folytatott harcban

A kormány állítólag az év végéig le szeretné zárni a vásárlást.

2021. október 8., 14:44

Szerző:

A Budapest Airport tulajdonosai fontolgatják, hogy hivatalos tárgyalásokba kezdenek a reptér eladásáról a magyar állammal, miután egy felülvizsgált ajánlatot kaptak az előző helyett, nyilatkozták az ügyet közelebbről ismerő személyek a Bloombergnek.

Egy kormány által vezetett konzorcium új ajánlatot tett a repülőtér többségi részesedésének megvásárlására – mondta az illető. A szeptember végén érkezett ajánlat magasabb a korábbi ajánlatnál, de a hasonló ügyletekhez képest még mindig a piaci érték alattinak tekinthető. A Bloomberg júliusban számolt be arról, hogy a Budapest Airport elutasított egy korábbi ajánlatot, mivel azt túl alacsonynak ítélte.

A repülőtér tulajdonosai várhatóan már a jövő héten meghatározzák a hivatalos tárgyalások megkezdésének és az átvilágításnak a feltételeit – mondta ugyanez a személy, hozzátéve, hogy az eladásról szóló végleges döntés még nem született meg.

A Budapest Airportot üzemeltető AviAlliance, egy német székhelyű repülőtér-üzemeltető cég, amely egyben a legnagyobb részvényes is, nem kívánt nyilatkozni, ahogyan a kormány nevében a tárgyalásokat vezető magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium sem.

Orbán Viktor miniszterelnök arra törekszik, hogy egyre több, általa stratégiai fontosságúnak tartott iparágban csökkentse a külföldi tulajdont, és azt mondta, hogy a fővárosi csomópont kulcsfontosságú a turizmus és a tágabb értelemben vett gazdasági fejlődés szempontjából.

A kormány az év végéig szeretné lezárni a vásárlást – mondta az illető. Orbánnak az a célja, hogy az üzletet még a jövő évi parlamenti választások előtt lezárja, mivel kormánypártja és az egyesült ellenzék holtversenyben áll a közvélemény-kutatások szerint az elmúlt több mint egy évtized legszorosabban megvívott általános választási fordulója előtt. Az ellenzék azzal fenyegetőzött, hogy több olyan nagyszabású üzletet is elvet, amelyet Orbán támogatott.

(Kiemelt kép: Shutterstock)