2020-ban tovább fokozódott az erdőirtás az egész világon

A világgazdaság ugyan válságba került, és a közösségi média hírfolyamai sem az erdőpusztításról szóltak, mégis több fa bánta, mint az előző évben.

2021. április 1., 08:37

Szerző:

A koronavírus-járvány ugyan gátat szabott a gazdasági növekedésnek, az erdőirtás viszont új szintet lépett 2020-ban.

A Global Forest Watch szerint a legkritikusabb trópusi övezetekben 12 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke 2019-hez viszonyítva, ez a veszteség pedig 570 millió autó éves kibocsátásával tesz hozzá a környezetszennyezéshez. Bár a karbonsemlegesség és a károsanyag-kibocsátás csökkentése felkapott téma lett az utóbbi években, és a főtitkár vezetésével az ENSZ is igyekezett célokat kitűzni az erdőpusztítás megfékezésére, ez teljes kudarcba fulladt. Továbbra is tucatnyi ország és több száz vállalat küzd azzal, hogy 30 éven belül nullára csökkentse a károsanyag-kibocsátását.

Néhány országban a húsipar, a gabonaipar és a faipar javára irtják az erdőket: ilyen például Brazília is, ahol 2020-ban 25 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke az előző évihez képest. Indonézia és Malajzia viszont kivételnek számítanak: az utóbbi négy évben visszaszorították az erdőirtást, és ez a trend 2020-ban is folytatódott. Az indonéz kormány a 2015-ös erdőtüzek óta fordít különös figyelmet az erdők védelmére.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)