Spielberg már nagyon sajnálja, mihez vezetett a Cápa sikere

Már másként csinálná mint akkor, hiszen nem tartja helyesnek, hogy a Cápa horrorsorozat után a horgászok cápairtásba kezdtek a tengereken.

2022. december 19., 11:46

Szerző:

Steven Spielberg egy vasárnap sugárzott rádiós interjúban őszinte sajnálatát fejezte ki, amiért A cápa című Oscar-díjas filmje nyomán a sporthorgászok megtizedelték a cápapopulációt.

A 76 éves rendező a BBC Desert Island Discs című műsorában beszélt arról, hogy az 1975-ben bemutatott produkció miatt a sporthorgászok körében célponttá váltak a cápák. Spielberg félig-meddig viccelődve azt is megjegyezte, hogy nem is nagyon mer nyílt vízben úszni, mert úgy érzi, a cápák haragszanak rá.

Az interjút teljes terjedelmében itt lehet visszahallgatni.

A cápa című horrorfilm Peter Benchley (1940-2006) amerikai író azonos című regényéből készült. A mindössze 8 millió dollárból forgatott film világszerte mintegy 470 millió dolláros bevételt hozott, három Oscar-díjat és egy Golden Globe-ot nyert.

A BBC riportjában egy horgász azt mesélte, hogy a film után ezrek indultak cápavadászatra, és Amerika egész keleti partján végig söpört ez a "tesztoszteron-láz". Benchley állítólag bocsánatot kért könyve következményeiért.

(Kiemelt kép: Steven Spielberg amerikai rendező fotózáson vesz részt a The BFG című filmjének bemutatóján a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2016. május 14-én. Az alkotás nem szerepel a filmes seregszemle versenyprogramjában. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.