Jakab Péter most jobban jár, ha bocsánatot kér Orbán Viktortól!

A Jobbik elnöke lehet, hogy most bukta el minden reményét a miniszterelnökségre, pedig csak a szavazói nyelvén akart szólni. Vélemény.

2021. szeptember 21., 18:17

Szerző:

"Azt mondom Önnek, Miniszterelnök úr, hogy így a vége felé ön is fogja kicsit vissza magát, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória" – fogalmazta meg viccesnek szánt riposztját Jakab Péter a hétfői parlamenti ülésen. A Jobbik elnökének börtönfenyegetős valóságshow-ja egy újabb epizóddal bővült, és ahogy a Való Világ szellemi és kulturális színvonala is évadról évadra egyre lejjebb süllyed, úgy a Jobbik elnöke is alkalmazkodik a korszellemhez. Miután az elszámoltatás lehetősége és az alaptörvény azonnali bedarálása erős jogi aggályokat vet fel, Jakab Péter ráérzett, hogy a rabruha víziója már nem elég erős. 

Kétségünk ne legyen, ezeket a szavakat nem Orbán Viktornak és a NER elitjének címezi, hanem ugyanannak a célközönségnek, amelytől a szavazatok javát reméli. A vidéki melós nyelvén megszólaló forradalmár a hollywoodi recepthez nyúl: sztratoszféráig tolt ingerküszöb miatt a sokadik szuperhősfilmben kevés egy város megmentése, a bolygó jövője a tét. Bolygót írtam volna? Az semmi, az univerzum szűnhet meg, ha nem jön a segítség. Az már szót sem érdemelne, hogy még erre is rá tudtak tenni egy lapáttal, amikor a főhősök kudarcot vallanak, elhull a nép, de a jó öreg időutazás minden problémát megold, lásd 1978-as Superman, vagy a Bosszúállók: Végjáték című Marvel-film.

Jakab Péter, a szegények felemelője és a hipergazdaggá hízott elit elszámoltatója ráérzett, narratívája kezd kifogyni a benzinből: ahelyett, hogy azt magyarázná, mégis miként tudja majd az ügyeskedő jogászokkal lepapírozott NER-ügyleteket felfejteni, vagy épp képes-e Hadházy Ákoshoz hasonlóan egy, de csak egy korrupciós-ügyet dokumentumokkal bizonyítani, szájkaratéban a piros övét feketére cserélte. Nem mondom, egy kocsmában, három fröccs ledöntése után, ha az ember kellő hangerővel kezd bele a viktóriázásba, még meg is tapsolják, hogy igen, ez az, így kell majd rendet vágni ebben az országban, mert O1G.

Csak épp Jakab Péter nem csak a vidéki melósok, hanem egy egész ország miniszterelnöke akar lenni. Nem, nem én mondom, hogy ez az alja humor a Budapesten kívül lakó munkásoké, hanem Jakab Péter állítja folyton, hogy ő tud egyedül hitelesen szólni ehhez a réteghez, ő érti, érzi, mi a gondjuk, mit akarnak. Ezt akarják? Cirkuszt? Hát megkapják! Ha engedjük, hogy a poénja mélyre érjen és egyet hátralépünk, azért érdemes lefordítani a miniszterelnök-jelölt szavait:

nem elég, hogy Orbán Viktor a kormányváltás után börtönbe kerül, de ott majd férfiak meg is erőszakolják.

Ez három dolgot is felvet. Egyrészt ha ez a börtönsztereotípia valóban létező jelenség Magyarországon, akkor Jakab Péter ezzel láthatóan semmit sem akar kezdeni. Jól van ez így, különben hogy hághatnák meg erős börtöntetkós kanok Orbánt? Másrészt szerinte az is oké, hogy az ellenséggel így kell elbánni. Ugyan nem lesz kivégzés, lámpavasra felhúzás, azt meghaladva majd hosszú évek szexuális erőszakjának tesszük ki az előző rendszer gazembereit. Nem épp ő állt ki a pedofiltörvényt támogatva a homoszexuálisok reprezentációja ellen? Úgy értsük, hogy a pedofília nem oké, a homoszexualitás „népszerűsítése" sem oké, de az erkölcsi igazság helyreállítása miatt egy férfi betörhet egy másikat? Harmadrészt ne feledkezzünk meg az ellenzék politikai kommunikációs kritikájáról, amely a Bayer Zsoltokat, Pesti TV-ket, gyűlöletkampányokat, Elk*rtuk plakátokat, és még sorolhatnánk, mit érint! Erre előjön ezzel, mert amit nekik szabad, azt nekünk is?

Jakab Péter elirigyelte a népmesei hős szerepet, és a maga gesztusaival, szókészletével akar Orbánabb lenni Orbánnál. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy ez volna a NER-alternatívája? És mit szólnak ehhez az összefogás képviselői? A „ne ártsunk az összefogásnak" elvét sutba dobva Jakab Péter etikai vizsgálatot kezdeményezne Tóth Csaba ellen, de a Jobbik kapcsán a rasszista és antiszemita kijelentéseket tevő Bíró László és Tóth Péter az összefogás legnagyobb hallgatása mellett indulhatott az előválasztáson, továbbá mostani „vicceskedése" után is csak a Pride szólította fel őt arra, hagyjon fel az efféle retorikával, az ő dolga ugyanis a szexuális erőszak visszaszorítása lenne.

A Budapest Pride emlékeztetett arra, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom elvi nyilatkozatában úgy fogalmaz, elítélik a keresztény tanítással ellentétes gyűlöletkeltést, kiemeli az esélyegyenlőséget és hogy „senkit nem hagynak hátra", illetve, hogy fontosnak tartja az egyén szabadságát. "„elszólítjuk Jakab Pétert, hogy tartsa be az általa is elfogadott közös ellenzéki értéknyilatkozatot és a pártja elvi nyilatkozatát” - írták a Facebookon. Hamarosan kiderül, hogy Jakab Péter a gyengeség látszatát kockáztatva visszakozik-e, illetve az LMBTQ-jogokért kiálló hatpárti ellenzék mit reagál, amikor kutyájuk kölyke áll bele a miniszterelnökbe. A tét: az O1G üzenete, vagy az erkölcsi mércék az erősebbek? Ha utóbbi, akkor innentől tényleg mindent szabad és a magyar politikatörténet legdurvább kampánya elé nézünk. Ha így lesz, majd időutazással minden helyrehozunk.

 

(Kiemelt kép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője (j, háttal) azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.