Földindulás az Eurovízión: leszavazták a szakmai zsűrik a közönséget, visszatérő szupersztár nyert

Az Eurovízió élő közönsége egyértelművé tette, kit szeretne győztesnek látni, de hiába szavazott mindenki a finn versenyzőre, csak második lett.

2023. május 14., 01:42

Szerző:

Nem sokkal ennek a cikknek a megjelenése előtt ért véget a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál Liverpoolban. Magyarország 2019 óta nem vesz rész a versenyben, az idén versenyző 37 ország között nem volt ott például Szlovákia és Bulgária sem.

A tavalyi győztes az ukrán Kalush Orchestra volt, így az idei versenyt Ukrajna rendezhette volna – ha nem zajlana éppen egy háború az országban. Így jutott a rendezés joga a 2022-es második helyezettnek, a briteknek. A házigazdák nagyon gyengén szerepeltek idén: a brit versenyző a döntőbe jutott 26 ország közül az utolsó előtti lett, csak a glammetállal próbálkozó Németországot sikerült megelőzniük. Egyébként mindkét ország az úgynevezett Nagy Öt tagja, akik automatikusan bejutnak a döntőbe.

Remekül szerepelt viszont Norvégia, Olaszország és Izrael (a legjobb 5 között végeztek), de a verseny két fő esélyesének kezdettől fogva a finneket és a svédeket tartották. Nos, be is jött a papírforma: a Svédországot képviselő Loreen a szakmai zsűrik nagy kedvence volt idén (is). A Dalfesztivál csúcspontja az utóbbi években az, amikor a zsűrik pontozása után kihirdetik, hogy a nézők kinek hány pontot adtak: amíg a szakértők szerint a svéd dal volt a legjobb, addig a közönségszavazást messze a finn versenyző nyerte meg. A közvetítés alatt egyértelmű volt, hogy a liverpooli stadion élő közönsége is egyértelműen a Helsinkiből érkezett Käärijä győzelmét akarja.

Nos, mégsem így lett, mivel az egyes országok zsűrijeinek szavazata alapján Loreen akkora előnyt szerzett, hogy azt Käärijä azzal sem tudta behozni, hogy megnyerte a közönségszavazást, így végül a fesztivál fődíját a Tattoo című dal kapta meg.

Loreen győzelme két szempontból emlékezetes. Először is: eddig még csak egy ember volt, aki kétszer nyert Eurovíziót. Az ír Johnny Logan 1980-ban és 1987-ben vitte haza a fődíjat. Az ő teljesítményét ismételte meg most Loreen, aki 2012-ben már győzött egyszer a Euphoria című dallal, ami azóta minden idők egyik legnagyobb eurovíziós slágere lett.

Másrészt eddig Írország volt az az ország, amelyik a legtöbbször nyert Eurovíziót: 1970 és 1996 között összesen hétszer (idén nem jutottak be a döntőbe). Nos, Loreen 2023-as győzelme a hetedik svéd győzelem volt, így a skandináv ország ebből a szempontból is beállította az írek rekordját. Emlékezetes, hogy Svédország 1974-ben diadalmaskodott először ebben a versenyben: ekkor ismerte meg a világ az ABBA együttest. Alább látható az idei győztes dal, amint az a döntőben elhangzott.

(Kiemelt kép: YouTube/Eurovision Song Contest)