Pique-nek brutális bírságot kell fizetnie a Hamiltonra tett rasszista megjegyzése miatt

340 millió forint értékű pezeta befizetésére ítélték első fokon Nelson Piquet-t, aki korábban rasszista és homofób megjegyzéseket tett Lewis Hamilton sérelmére.

2023. március 25., 10:59

Szerző:

Mint ismert, a brazil expilóta még 2021-ben tett rasszista és homofób megjegyzéseket Lewis Hamiltonra, amikor a hétszeres világbajnok Max Verstappennel történt silverstone-i ütközéséről beszélt. Szavait csak egy év múlva kapta fel a világsajtó, de akkor hatalmas felháborodást váltottak ki.

Piquet a „neguinho” szót használta a Mercedes versenyzőjére, aminek a magyar megfelelője is rasszista szándékot feltételez, az angolról nem is beszélve – emlékeztet a botrányra a racingline.hu. Bár a 70. születésnapját tavaly ünneplő egykori pilóta bocsánatot kért, magyarázkodását nem fogadta el a bíróság.

A keresetet több brazíliai emberjogi szervezet nyújtotta be közösen, és 10 millió brazil realra perelték Piquet-t. Brazíliaváros 20. polgári bírósága pénteki döntésével első fokon a követelt összeg felét ítélte meg. Pedro Matos de Arruda bíró kijelentette, az összegnek nem csupán polgári, hanem különösen büntetőjogi funkciója van, hogy „a társadalom egy napon megszabaduljon a rasszizmus és a homofóbia káros cselekedeteitől”.

(Kiemelt kép: a futamgyőztes Lewis Hamilton a dobogón a Forma-1-es Brit Nagydíj motorversenye után a Silverstone-i motorversenypályán, a közép-angliai Silverstone-ban 2021. július 18-án. Fotó: Lars Baron/POOL/AFP)