Két magyar női döntős is van az öttusa vb-n

Gulyás Michelle és Simon Sarolta jutott fináléba az alexandriai öttusa-világbajnokság női egyéni és csapatversenyében.

2022. július 29., 21:29

Szerző:

A négy elődöntős magyar közül kettő - Gulyás Michelle és Simon Sarolta - jutott fináléba az alexandriai öttusa-világbajnokság női egyéni és csapatversenyében.

A 70 fős mezőny szerdán a selejtezővel kezdett, onnan 36-an léptek tovább. Ezt követte a csütörtöki körvívás, melynek eredményét magukkal vitték a versenyzők az elődöntőbe, és a továbbjutók a döntőben is ezzel a pontszámmal kezdenek. A péntek délutáni-esti elődöntőben két 18-as csoportban zajlottak a küzdelmek, a szombati döntőbe csoportonként az első hét-hét közvetlenül, további négy öttusázó pedig pontszáma alapján jutott be.

A legjobban Simon Sarolta vívott csütörtökön a magyarok közül, ő - a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján - 22 ellenfelét legyőzte és csak 13-tól kapott ki, ezzel az A csoportban a második-harmadik helyen állt. A pénteki folytatásnál a bónuszvívásban négy pluszpontot szerzett, majd a 200 méteres úszásban a 16. időt érte el 2:23.97 perccel. A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futás előtt hatodik volt, végül elsőként ért célba. Ugyanitt Réti Kamilla a 13-15. pozíciót foglalta 15 sikeres és 20 vesztett asszóval, majd ő is négy pluszpontot vívott még össze. Úszásban a 18. idő - 2:28.99 - volt az övé, emiatt a 17. helyen állt a kombinált szám előtt, és csak egyet tudott előrelépni.

Eredményesen vívott csütörtökön a tavaly vb-bronzérmes Gulyás Michelle is: 20 győzelemmel és 15 vereséggel zárt, ezzel a pénteki folytatás előtt a B csoportban a harmadik volt. Ezen a pozícióján javított egyet a kombinált számig úgy, hogy a bónuszvívásban nem nyert asszót, úszásban viszont 2:12.22-vel a harmadik időt érte el. A verseny utolsó szakaszában maradt is a második helyen. Vele egy mezőnyrészben szerepelt Guzi Blanka, akinek korántsem ígérkezett könnyűnek a döntőbe jutás, mert a vívásban elért 11/24-es mérlegével a 17. pozícióból kezdte a pénteki napot. A bónuszvívásban nem tudta növelni pontjainak a számát, majd a medencében 2:16.06-tal kilencedik lett, ezzel 16. volt a lövészetes futás előtt, melyben négy helyet lépett előre.

Szombaton rendezik a férfiak döntőjét is 16.05-től - a 18-as mezőnyben ott lesz Demeter Bence, Bőhm Csaba, Szép Balázs, Bereczki Richárd is -, míg a női finálé 20.05-kor kezdődik.

(Kiemelt kép: Gulyás Michelle a női öttusázók egyéni versenyének lovaglás számában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadion 2021. augusztus 6-án. Fotó:MTI/Czeglédi Zsolt)