A válogatott mérkőzésein tilos lesz a nagy-magyarországos molinók használata

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja, ám nem is javasolja a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a Magyar Labdarúgó-szövetség, mivel a jelképet az UEFA bünetőkatalógusa tartalmazza. A sálakat nem ellenőrzik. mivel a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk. 

2023. január 26., 14:56

Szerző:

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) égisze alá tartozó hazai bajnoki és kupamérkőzéseken a jogszabályok értelmében, a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók bevitelét engedélyezi – szögezte le a Magyar Nemzet megkeresésére a Magyar Labdarúgó-szövetség. Tájékoztatásuk szerint nem tiltották be a Nagy-Magyarország zászlót, vagy a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket.  Ugyanakkor mivel a jelképet a FARE (Football Against Racism in Europe) UEFA-ra vonatkozó katalógusa tartalmazza, nem javasolják a használatát.

A nemzetközi klub- és válogatott meccseken más a helyzet, mivel az európai és a nemzetközi labdarúgó-szövetség (UEFA és FIFA) és a FARE ellenőre jelentésében rögzíti a jelkép használatát, ami pedig fegyelmi eljárást von maga után.

Az MLSZ szerint a FARE vonatkozó katalógusa 2016 óta tartalmazza a szimbólumot mint tiltott politikai üzenetet, ezért a használata miatt fegyelmi eljárás indulhat. Amíg az UEFA fegyelmi gyakorlata meg nem változik, a szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét, és azt kéri, hogy a válogatott mérkőzésein a szurkolók tekintsenek el ezek használatától.

A nagy-magyarországos sálak viselésére is kitért az MLSZ. Azt írták, hogy a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk. „Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve” – írták.

(Kiemelt képünk: A magyar csapat tagjai a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzés végén a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Az angol válogatott 4-0-ra győzött. MTI/Illyés Tibor)