Atléta és short helyett bundabugyi – a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége is túlélő módba kapcsolt

Az MAKOSZ elrendelte, hogy a sportág túlélése 16 fokban és akár kisebb teremben is le lehet játszani a meccseket, ha az eredetileg kijelölt terem az energiaválság miatt nem elérhető. 

2022. szeptember 30., 16:24

Szerző:

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a pénteken megjelent határozatukban arról írt, hogy a 2022-23-as szezonban az energiaárak növekedése miatt, a túlélés érdekében több lépcsős intézkedési tervet fogadtak el azonnali hatályba lépéssel. 

A hatályos szabályzat szerint a mérkőzéseket legalább 16 fokos teremben kell megtartani, és az előírásszerű mérkőzésfelszerelés alatt bármilyen színű és hosszúságú aláöltözet viselete engedélyezett.

De nem csak a hőmérsékletet tekerik lejjebb, rugalmasabb szabályokat alkottak a teremhasználat tekintetében is. Amennyiben a csapat igazolja, hogy az eredetileg megjelölt terme az energiaválság nem elérhető, úgy 

  • Az NBI a csoportos és NB I B csoportos mérkőzéseket az NB I-es mérkőzésekre előírt technikai felszereltséggel, az előírtnál kisebb nézőszámmal rendelkező termekben is le lehet játszani
  • Az utánpótlás bajnokságok mérkőzéseit – beleértve a főtáblás mérkőzéseket is – olyan pályán is le lehet játszani, melynek mérete nem felel meg a szabályzati előírásoknak
  • A tornarendszerben tervezett mérkőzések akár egyedi mérkőzésként is lejátszhatóak.

„A létesítmények általános bezárása esetén a fűtési szezonban az NB I A csoportos mérkőzéseket központi termekben is lejátszhatják a csapatok, oda-vissza utazással. Régiónként központi, nyitva tartó termeket jelöl ki a szövetség, ahol az utánpótlás mérkőzések lehetőség szerint lejátszhatóak. Amennyiben a fűtési szezonban az utánpótlás tornák (mérkőzések) megrendezése az általános létesítmény bezárások miatt, vagy az irreálissá váló bérleti díjak miatt ellehetetlenül, a fordulókat a fűtési szezonon kívüli időszakra halasztják, a tavaszi fordulókat besűrítik, és ha szükséges, a versenynaptárt és a versenyrendszert is módosítja a szövetség” – foglalta össze intézkedési tervét a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége.

A szövetség elnöke, Szalay Ferenc az InfoRádiónak adott interjúban nem csak a bajnoki meccsekért, hanem az edzés lehetőségért aggódott jobban. 

 (Kiemelt képünk: Köln, 2022. szeptember 7. Somogyi Ádám (j) és a német Justus Hollatz a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Németország mérkőzésén a kölni Lanxess Arénában 2022. szeptember 7-én. Magyarország - Németország 71-106. MTI/Czeglédi Zsolt)