Milliomosok azért tüntettek, hogy vessenek ki rájuk adókat

Milliárdosok egy csoportja tart tüntetést a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum gyűlése alkalmával azt követelve, hogy adóztassák meg őket a szegények és gazdagok közötti vagyoni különbségek csökkentése érdekében – írja a Guardian.

2022. május 23., 12:14

Szerző:

A magukat „patrióta milliomosoknak” nevező tiltakozók szerint új adókat kell bevezetni, hogy a szegények egyre növekvő megélhetési költségeit csökkentsék belőle – írta a Telex. Az Oxfam nevű jótékonysági szervezet szerint az egyenlőtlenségek olyan gyorsan nőnek, hogy 2022-ben körülbelül 263 millió ember fog mélyszegénységbe csúszni, miután korábban évtizedekig csökkent a szegények száma. Korábban is írtunk már arról, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta már eddig is több százmillióan szegényedtek el.

Phil White, egykori üzleti tanácsadó és a Patriotic Millionaires tagja elmondta:

„Miközben a világ többi része összeomlik a gazdasági válság súlya alatt, a milliárdosok és a világ vezetői ebben a magánlakosztályban találkoznak, hogy megvitassák a történelem fordulópontjait.”

A tüntetések egy másik résztvevője, Marlene Engelhorn osztrák milliárdos, a BASF gyógyszeripari óriás egyik örököse azt mondta: az óriási egyenlőtlenségre az egyetlen megoldás, ha megadóztatják a gazdagokat, közöttük őt is. Engelhorn amúgy tavaly bejelentette, hogy örökölt vagyonának kilencven százalékát szét fogja osztani.

 

(Kiemelt kép: Young protesters take part in a demonstration against the World Economic Forum (WEF) during the WEF annual meeting in Davos on May 22, 2022. Fabrice COFFRINI / AFP)