Matolcsy ismét csőre töltötte a kormánykritikus fegyverét

Még mindig van mit kritizálni.

2023. március 23., 16:01

Szerző:

A jegybankelnök szerint „Magyarország ismét letért az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat, és nincsenek elénk kitűzött, mérhető célok sem. Magyarország erősségeire kellene építeni: a tudásra, az élelmiszeriparra, a vízre, a gyógyító iparra és a Kárpát-medencére” – idézi a 24.hu.

Az MNB elnöke szerint Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, és az élelmiszeripar. Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni – tette hozzá.    

Kiemelte továbbá, hogy volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett egy elvesztegetett évtized. A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor.

„Azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja, de ezt nem hagyjuk” – jelentette ki.

A megvalósítandó és innovatív célok között említette az energiafüggetlenséget, amit már a 2009-es programban is szerepeltettek. Véleménye szerint Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni.

Mindehhez – hangsúlyozta – bátor reformok kellenek.  „2015-ig bátor reformokat hajtottunk végre, amit az MNB folytatott, és volt még jó húzás, babakötvény, 9 százalékos társasági adó, de elmaradtak a reformok. Ha nem indul újra a reformpolitika, akkor nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára” – jelentette ki Matolcsy György.

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Fotó: MTI Szigetváry Zsolt/MTI)