Az árstopos húsok miatt vásárolnak egyre több fagyasztóládát

Drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon 2022 júliusa óta, mert a vásárlók úgy érzik, megéri nekik felhalmozni az árstopolt húsokat még addig, amíg ezen az áron juthatnak hozzá, ezzel ellensúlyozva a növekvő áramszámlát. 

2023. január 30., 13:50

Szerző:

A fagyasztóláda hiány jelenségéről az online kiskereskedelmi piac egyik vezető szereplője, az eMAG azt nyilatkozta a G7-nek, hogy a rezsicsökkentés szabályainak tavaly nyár végi változtatása után egy hónap alatt 64 százalékkal nőtt ennek a termékfajtának az értékesítése. Ekker Róbert, az eMAG háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője azt mondta, a kategória lendülete azóta is töretlenül kitart, a legnépszerűbb modellekből már hiány van. Teljes termékhiány nincs, mert vannak alternatívák, de az online kereső rendszereiből világosan leszűrhető, hogy a valós kereslet sokkal magasabb, mint amennyit az értékesítési számok mutatnak. Sok az olyan felhasználó, aki értesítést kér a kedvencként elmentett termék ismét raktárba érkezéséről. 

Az igazi hungarikum: körmönfont spórolási technikák

Egy fagyasztó segítségével a cukor, a liszt és az olaj után már árstopolt sertéscombot, csirkemellet és farhátat is fel lehet halmozni. Számos háztartásban úgy kalkulálhatnak, hogy az élelmiszerek felhalmozásából származó előnyökkel ellensúlyozzák a növekvő áramszámlát, illetve felkészülhetnek az áruhiányra.

A jelenség mögött a lakosság kisebb részét érintő mellékszál is meghúzódik: a napelemes áram-elszámolási szabályok várhatóan azt eredményezik majd, hogy a háztartási napelemek által termelt áram fel nem használt részét nem lehet majd télre félretenni. A napelemes áramot termelők közül sokan úgy láthatják, hogy jobban megéri felhasználni a felesleget olyan nagy fogyasztású hűtőberendezéseket üzemeltetésével, mint a légkondícionáló vagy a fagyasztó.

Így jutott el a magyar fogyasztó odáig, hogy fagyasztott csirkemellben tárolja el saját magának a nyáron megtermelt megújuló energiát.

A normál piaci folyamatok alapján amúgy a fagyasztóládák iránti keresletnek éppen, hogy csökkennie kéne a gyártási és logisztikai költségek megnövekedése miatt, de hiába magasabb az ár és kisebb a vásárlóerő, ennek épp az ellenkezője történik Magyarországon.

(Kiemelt képünk illusztráció: Hatósági áras csirkemell a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)