Ez sokaknak fog fájni: A bankok is emelik az áraikat

Több bank is hóközi kamatemelésekkel reagált a jegybank újabb, nagy léptékű alapkamat-emeléseire: van amelyik a lakáshiteleit, van, amelyik a személyi kölcsöneit drágítja. 

2022. július 17., 09:54

Szerző:

A pénzintézetek egyelőre nem követik le teljesen az alapkamat emelkedésének ütemét saját kölcsöneik kamataiban, hiszen az a hitelfelvételek visszaesésével járhatna. Így még mindig találni az alapkamatnál alacsonyabb kamatozású lakáshitelt, a legjobb ajánlatokban pedig még csökkent is június végéhez képest a kamatszint – írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank a héten 9,75 százalékra emelte az alapkamatot, ezzel tavaly október óta közel hatszorosára nőtt az irányadó ráta. A money.hu összegzése szerint ez idő alatt a legjobb adósoknak kínált lakáshitelek kamata 10 éves kamatperiódus esetén kevesebb mint 90, a 20 évig fix törlesztés esetén pedig alig több, mint 50 százalékkal emelkedett.

Tavaly októberben a legjobb adósok 3,54 százalékos kamaton vehettek fel 20 millió forintos kölcsönt 20 évre, most 6,6 százalék a legjobb ajánlat. Végig fix kamatozás esetén egy ilyen hitel legjobb kamata 4,7 százalékról 6,85 százalékra nőtt. A bankok által kínált kamatkedvezmények ugyanakkor ezeket a kamatokat mérsékelhetik. Az MNB adatai szerint májusban 10 évre fixált piaci kamatozású lakáshitelt például átlagosan 5,82 százalékos kamat mellett folyósítottak a bankok, miközben a money.hu adatsora alapján a legjobb adósoknak szóló banki ajánlat akkor már 6,74 százalék volt. A kamatakciókkal és az egyedi banki engedményekkel tehát az ügyfelek havonta minimum 6-7 százalékot, 10 ezer forintot tudtak megspórolni egy 20 milliós hitel esetében.

A money.hu szakértői szerint

a kamatok emelkedése várhatóan július közepén, augusztus elején vesz majd újabb lendületet, ám a mértékek bizonyosan elmaradnak majd a jegybanki emelések mértékétől. A banki verseny ugyanis egyre erősebb azon ügyfelekért, akik ilyen kamatszint és törlesztőrészlet mellett még tudnak és akarnak hitelt felvenni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy ügyfél intézi banki ügyeit az MKB Bank Váci utcai fiókjában, Budapesten. MTI Fotó: Marjai János)